Kako postati prehranski svetovalec za športnike?

Zdravo in uravnoteženo prehranjevanje je izziv, s katerim se v sodobnem času spopada vse več ljudi, med drugim tudi rekreativni in profesionalni športniki. Pri njih je pomen zdrave prehrane še toliko večji, če želijo napredovati, izboljšati svoje športne rezultate in doseči maksimum, ki ga zmore njihovo telo. Pri tem jim lahko učinkovito pomaga prehranski svetovalec za športnike, ki ima v malem prstu vse o tem, kaj je športna prehrana in kakšno mora biti prehranjevanje športnikov. Uravnoteženo športno prehranjevanje je namreč prilagojeno glede na intenzivnost in količino treninga – primer uravnotežene športne prehrane je tako kombinacija ustreznega razmerja med posameznimi hranili – beljakovinami, ogljikovimi hidrati, zdravimi maščobami in drugimi sestavinami, med katerimi so vitamini, minerali, antioksidanti ipd., ki so nepogrešljive za povečanje zmogljivosti telesa med športno aktivnostjo in za čim hitrejšo regeneracijo po telesni vadbi.

Pot do prehranskega svetovalca za športnike

Na vprašanje o tem, kako postati prehranski svetovalec športnikov, ni enoznačnega odgovora, saj se je v zvezi s prehranskim svetovanjem danes oblikovalo več poklicev. Ti v Sloveniji pa tudi v nekaterih drugih Evropskih državah večinoma še niso uradno registrirani, zato ločimo med dvema možnostma:

  • Nutricionist: je svetovalec na področju prehrane in je dobro seznanjen tudi s posledicami, ki nastanejo zaradi neustrezno izbrane prehrane. Uradno ni registriran kot poklic, lahko pa se s tečaji specializira za različna področja, kot je npr. tudi športna prehrana.
  • Dietetik: je strokovnjak za prehrano človeka, živila in hranila, ki jih ta potrebuje, in je usposobljen za samostojno pripravo jedilnikov in diete za posameznika. Njegov namen je prilagajanje jedilnika za to, da pri posamezniku prepreči bolezen, in je strokovnjak na področju priprave hrane.

V Sloveniji direktnega študija za poklic nutricionista oz. prehranskega svetovalca, ki bi se lahko kasneje specializiral tudi za športno prehrano, ni, obstajajo pa podobni študijski programi na podiplomskem študiju na Biotehnični fakulteti v Ljubljani, kjer je bil študij živilske tehnologije preoblikovan v študij živilstva in prehrane. V okviru specialističnega študija Izolske Fakultete za vede o zdravju pa poteka specialistični študij klinične dietetike, kjer se kandidati z delom na različnih klinikah seznanijo s posamezniki, ki v okviru zdravljenja potrebujejo posebno dietno prehrano. Veliko bolj je študij prehranskega svetovanja razvit npr. v Zagrebu ali v tujini, predvsem v ZDA.

Druga možnost so številni tečaji, kjer lahko kandidati pridobijo ustrezna znanja o tem, kaj je športna prehrana in certifikate o prehranskem svetovanju za športnike, in se na podlagi tega zaposlijo na področju športnega prehranskega svetovanja.

Kaj je športna prehrana in kakšno vlogo pri tem ima prehranski svetovalec?

Prehrana športnikov je sestavljena iz hrane, ki jo zaužijejo vsakodnevno ter iz prehranskih dodatkov oz. dopolnil za izboljšanje razmerja med posameznimi hranili, kombinacija obojega pa stremi k temu, da je vnos hranil čim bolj optimalen – s tem športnik pridobi dovolj energije, prehrana pa hkrati varuje njegovo zdravje. Primer športne prehrane THE Nutrition so številni dodatki, ki športniku pomagajo doseči dobre športne rezultate ter povečati njegovo moč in vzdržljivost. Športna prehrana, nepogrešljiva za vse vrste športnikov, so:

  • Proteini: to so osnovni gradniki mišic in pomagajo pri njihovi krepitvi in regeneraciji po telesni vadbi, proteinski izdelki z visokim deležem čistih beljakovin pa pripomorejo k izgubi odvečnih maščob, hkrati pa ohranjajo in povečujejo mišično maso.

Kaj-je-sportna-prehrana-in-kaksno-vlogo-pri-tem-ima-prehranski-svetovalec

  • Aminokisline: imajo v telesu več različnih funkcij in so ključne za sintezo beljakovin v telesu in preprečevanje katabolizma oz. razgradnje mišičnega tkiva. Športna prehrana v obliki dodatkov aminokislin vsebuje tudi nekatere esencialne aminokisline, ki jih telo ne more proizvesti samo, zato je za utrditev mišične mase nujno njihovo dodajanje v obliki prehranskih dopolnil.

 

  • Zdrave maščobe: mednje med drugim sodijo Omega 3 maščobne kisline, pridobljene iz rib, ki pomagajo k pridobivanju dobrega holesterola v telesu, uravnavajo krvni sladkor in pospešujejo zdravljenje vnetij v telesu.

 

  • Ostala športna prehrana: to so vitamini in različni izvlečki, »gainerji«, pre-workout izdelki za zaužitje pred vadbo in tisti za po vadbi, nadomestki obroka za uravnoteženo prehranjevanje ter različne ploščice kot vmesni obroki in geli.

Vloga prehranskega svetovalca za športnike je, da preuči prehranski dnevnik posameznika in na podlagi njegove športne dejavnosti prilagodi vnos posameznih hranil za optimalno prehranjevanje. Športna prehrana je namreč eden ključnih dejavnikov za doseganje vrhunskih športnih rezultatov, saj pripomore h kvalitetnejšemu treningu, telesu pa prinese primerno energijsko oporo pri športni dejavnosti. K temu sodi tudi ocena zadostne količine zaužite tekočine, saj je potreba po tekočini pri športnikih povečana. Naloga prehranskega svetovalca je spremljati športnikove potrebe po posameznih skupinah hranil, sestaviti ustrezne jedilnike in jih prilagajati glede na potrebe športnika.

Postati prehranski svetovalec za športnike tako poleg pridobljene izobrazbe na fakultetah in tečajih zahteva nenehno dopolnjevanje znanja, dodatna izobraževanja in spremljanje, kakšna športna prehrana ustreza posameznim športnikom. Cilj prehranskega svetovalca je ohranjanje človekovega zdravja in v okviru športa pomoč športnikom pri doseganju zaželenih rezultatov, mišične mase ter pridobivanju in ohranjanju kondicije in mišične moči. To pa je mogoče doseči le s telesno vadbo in ob tem kot podporo z uravnoteženo prehrano ob pomoči prehranskega svetovalca za športnike.

Avtor prispevka: