Orodja za izdelavo spletne strani – dobra ali slaba izbira?

Danes bi vsakdo imel svojo spletno stran, vendar se ne zdi vsem vredno vlagati denarja v profesionalno izdelavo. Izdelava spletnih strani je področje, ki zahteva določena znanja in čas in nosi tudi temu primerno ceno. Veliko podjetnikov danes na področju spletnih strani varčuje z uporabo orodij za izdelavo. Pa je na dolgi rok to res dobra rešitev? Je izdelava spletnih strani res lahko v domeni vsakega ali je to področje, ki ga je bolje zaupati profesionalcem – na primer podjetju G-soft (https://www.g-soft.si/izdelava-spletnih-strani.php).

Kaj so orodja za izdelavo spletnih strani?

Orodja, ki omogočajo hitro postavitev spletne strani tudi tistim, ki nimajo predznanj iz kodiranja. Večinoma so namenjene izdelavi majhnih spletnih strani – izdelava spletnih strani za večja podjetja ni priporočljiva. Vsa se ponašajo z uporabniku prijaznim vmesnikom, ki omogoča, da izbrane elemente po spletni strani prestavljate po „drag and drop“ sistemu.

Prednosti orodij za izdelavo spletnih strani:

Cena. V primerjavi s profesionalno izdelavo spletnih strani je izdelava spletnih strani s temi orodji smešno poceni.  A zavedati se morate, da so cene izdelave spletnih strani z razlogom takšne, kot so, saj za kakovostno stranjo stoji ekipa z mnogo znanja in izkušnjami.

Znanje (oziroma pomanjkanje le-tega) ni ovira, če želite izdelati čudovito spletno stran. Kot že omenjeno imajo ta orodja zelo enostaven uporabniški vmesnik, s katerim znanje kodiranja ni potrebno.

Hitrost. Izdelava spletnih strani s temu namenjenim orodjem je mnogo hitrejša kot postavitev strani iz nič, saj vsebujejo veliko že izdelanih tem in predlog, s katerimi lahko spletna stran zaživi relativno hitro.

Slabosti orodij za izdelavo spletnih strani:

Čas. Ne glede na to, da je glavna prednost tovrstnih orodij v tem, da poenostavijo izdelavo spletnih strani, vam bo izdelava spletnih strani z njihovo pomočjo še vseeno vzela precej časa – najprej, da se z orodjem spoznate, potem pa še, da postavite takšno spletno stran, kot jo želite. Še posebej, če ste zelo natančna oseba in želite, da spletna stran vsebuje točno določene elemente ali zadosti točno določenim kriterijem, lahko izdelava spletnih strani pobere kar precej dragocenih ur. Če imate časa na pretek, to ni problem, a upali bi si staviti, da vam ga, kot večini podjetnikov, kronično primanjkuje. Z uporabo tovrstnih orodij boste sicer prihranili nekaj denarja, ki pa vam bo spolzel iz rok na drugih področjih, ki ne bodo dobila vaše pozornosti.

Spletna stran ni zares vaša. V mesečni zakup nekaterih orodij je že vključeno gostovanje, kar pomeni, da si orodje pravzaprav lasti vašo spletno stran. Tako boste težko stran preselili na drugo platformo, poleg tega pa lahko kadarkoli izgine s spleta, ne da bi vas kdo vprašal za dovoljenje.

Slabosti-orodij-za-izdelavo-spletnih-strani

Izdelava spletnih strani s temi orodji za večja podjetja ni priporočljiva. Če želite postaviti stran z veliko podstranmi, ki jo bodo vsak dan obiskale množice bralcev, boste prej ali slej naleteli na določene omejitve. Kot omenjeno v prejšnji točki, je spletno stran, izdelano s pomočjo katerega od teh orodij, težko preseliti, če bi se odločili, da jo želite povečati, zato je že od začetka bolje razmišljati v smeri, da spletno stran izdelate tako, da bo zadostila tudi vašim prihodnjim (ne le trenutnim) ambicijam.

Ni mogoče zanikati, da orodja za izgradnjo spletnih strani pridobivajo na priljubljenosti, saj ponujajo enostavno izdelavo spletne strani po ugodni ceni in so dobra rešitev za tiste, ki želijo imeti spletno stran v najkrajšem možnem času. A izdelava spletnih strani ni tako preprosta, kot se sliši. vsaka spletna stran še ni dobra spletna stran – da je spletna stran dobra, mora imeti določene elemente, ki zahtevajo velik časovni vložek in poglobljeno znanje, ki ga še tako dovršeno orodje za izdelavo spletne strani ne more nadomestiti. Če želite imeti uporabniku prijazno spletno stran, ki bo rasla skupaj z vašim podjetjem, izdelavo raje prepustite strokovnjakom.

Avtor prispevka: