Prenosni žar – rešitev za organizacijo piknika

Beseda piknik navadno prikliče asociacije na druženje in sproščeno vzdušje, vendar tudi organizacijo. Vendar obstaja ena skrivnostna rešitev, ki vam lahko olajša delo – prenosni žar Furlan. Če ste že kdaj organizirali piknik, veste, kako zahtevno je vse to načrtovati. Prenosni žar je žar, ki je zasnovan za enostavno prenašanje. Nepogrešljiv je tako med sezono piknikov kot tudi izven nje, saj omogoča preprosto pripravo hrane, enostavno uporabo in hitro prestavljanje z enega mesta na drugega. Deluje na enak način kot običajni zunanji žari, vendar je zaradi svoje lažje in bolj kompaktne strukture veliko bolj prilagodljiv za uporabo.

Izziv prevoza velikega zunanjega žara

Ena od težav pri organizaciji piknika je najti nekoga, ki ima dovolj velik avto, da lahko prevaža zunanji žar. Pogosto se pri tem zaplete, saj nima vsakdo doma dovolj velikega zunanjega žara, ki bi ga bil pripravljen prestaviti in pripeljati na lokacijo. Lastniki velikih zunanjih žarov se pogosto znajdejo v težavah, ko želijo svoj žar pripeljati na piknik. Ti žari so običajno veliki in masivni, kar otežuje njihov transport. Nekateri so vgrajeni v ogrodje, ki ga ni mogoče premakniti, drugi pa so pretežki za prenašanje.

Prenosni žar

Prenosni žar predstavlja rešitev za te težave, saj je njegov transport izjemno enostaven. Kljub različnim dimenzijam večino prenosnih žarov lahko spravimo v večino avtomobilov, kar omogoča enostavno prevažanje na želeno lokacijo. Prav tako je prenosni žar enostavno premikati tudi med pečenjem, če se izkaže, da izbrana lokacija ni optimalna.

Neodvisnost in enostavnost uporabe

Prenosni žar omogoča pripravo okusnih jedi z žara ne glede na prostor in pogoje, saj nima posebnih zahtev za delovanje. Potrebuje le ustrezen dovod energije, nato pa je pripravljen za uporabo. Dandanes večina prenosnih žarov deluje na plin, saj je to najenostavnejša in najčistejša rešitev. Plinsko bombo je mogoče enostavno prenašati in povezati z žarom, kar omogoča hitro pripravo hrane brez skrbi glede vpliva vremenskih razmer ali dima.

Prednosti plinskega žara

Plinski žar omogoča neodvisnost od zunanjih dejavnikov kot so veter, ter zagotavlja čisto in učinkovito pečenje. Pri tem se izognemo tudi težavam z dimom, ki so pogoste pri žarih na oglje, ter dolgim priključkom električnega žara, ki zahteva dostop do električne energije.

Dostopnost in cena prenosnih žarov

Cene prenosnih žarov se gibljejo v razponu med 100 in 300 evri, kar jih naredi dostopne širšemu krogu ljubiteljev žara. V primerjavi z masivnimi ali vgrajenimi zunanjimi žari, ki predstavljajo večjo investicijo vredno tudi nekaj tisoč evrov, je prenosni žar cenovno veliko bolj dostopen.

Kvaliteta in zmogljivost prenosnih žarov

Kljub nižjim cenam prenosnih žarov, kvaliteta hrane, pripravljene na njih, ni nič manjša. Imajo veliko in gladko grelno površino, ki omogoča pečenje večje količine hrane naenkrat, hkrati pa je tudi enostavna za čiščenje.

Prednosti prenosnega žara

Prenosni žar je odlična rešitev za vse ljubitelje piknikov, saj zmanjšuje skrbi pri organizaciji piknika. Zaradi dostopnih cen je primeren za širši krog ljudi, njegov transport je enostaven, obenem pa omogoča veliko grelno površino in okusno pripravljeno hrano, tudi za tiste, ki se šele spoznavajo z uporabo žara.

Izbira primernega prenosnega žara

Pri izbiri prenosnega žara je pomembno upoštevati različne cenovne razrede in lastne potrebe. Ponudba prenosnih žarov je pestra, zato vam priporočamo, da si ogledate razpoložljive možnosti ter izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim željam in zahtevam.

Velikost in prenašanje

Velikost prenosnega žara ima velik vpliv na enostavnost prenašanja. Manjši žari so lažji in bolj prenosljivi, medtem ko so večji žari težji in jih je težje prenašati. Kljub temu je pomembno, da so vsi prenosni žari dovolj lahki, saj je njihov glavni namen enostavno prenašanje.

Pokrov žara

Obstaja razprava med ljudmi, ali je med peko na žaru bolje imeti pokrov odprt ali zaprt. Nekateri menijo, da zaprt pokrov zadržuje dim in okus, kar hrani doda aromo, medtem ko drugi menijo, da odprt pokrov omogoča bolj enakomerno peko. Pred peko segrejte žar 10-15 minut na visoki temperaturi. To preprečuje, da bi se hrana prijela na rešetke in zagotavlja enakomerno peko. Uporabite nižjo temperaturo za tanke kose mesa kot so piščančje prsi, in višjo temperaturo za debelejše kose mesa, kot so zrezki. Rešetke žara premažite z oljem, da preprečite prijemanje hrane. Med peko hrano enkrat obrnite in uporabite termometer za meso za preverjanje pripravljenosti. Pred serviranjem pustite hrano počivati nekaj minut, da se sokovi enakomerno razporedijo, kar bo izboljšalo sočnost in okus jedi.

Avtor prispevka: