merilnik krvnega tlaka

Kako izbrati merilnik krvnega tlaka za profesionalno uporabo?

Iščete primeren merilnik krvnega tlaka za profesionalno ali domačo uporabo, potem ste na pravem mestu, saj v nadaljevanju izveste vse podrobnosti o merilnikih za merjenje krvnega tlaka. Za začetek povejmo, da merilnik krvnega tlaka meri tako sistolično vrednost, ko je tlak v žili najvišji in diastolično vrednost, ko je tlak v žili najnižji in srce relaksirano. Zato obe vrednosti tudi posledično imenujemo zgornja in spodnja vrednost krvnega tlaka. Poleg krvnega tlaka pa merilnik meri tudi pulz srca – število utripov na minuto.

Merilnik krvnega tlaka – delovanje

Merilniki krvnega tlaka za domačo uporabo so običajno sestavljeni iz manšete, ki se jo ovije okoli nadlakti ali zapestja in merilne enote z baterijo in ekranom. Manšeto in merilno enoto povezuje cev, ki omogoča napihovanje manšete. Manšeta potem stisne roko in tako zapre žilo in začasno ustavi pretok krvni v roko. Potem aparat počasi začne spuščati zrak iz manšete, kar privede do izenačenja tlaka manšete in arterije. Posledično se arterija delno odpre in tok krvi skozi žilo ustvari vibracijo, kar naprava zazna kot sestolični tlak v žili. Za tem pa aparat zazna še diastolični tlak in tako izmeri še spodnjo vrednost krvnega tlaka.

merilnik krvnega tlaka

Merilnik krvnega tlaka za profesionalno in domačo uporabo

Verjetno ste že opazili, da zdravniki v zdravstvenih ustanovah uporabljajo drugače merilnike krvnega tlaka, kot jih imamo doma. Zdravnik uporablja manualni merilnik krvnega tlaka, s katerim sam s pomočjo merilnika in stetoskopa izmeri vrednost tlaka. Za take merilnike so potrebne izkušnje in ustrezno znanje. Zato je za domačo uporabo priporočljivo uporabljati avtomatske merilnike, ki krvni tlak odčitajo sami. Za večjo natančnost, ga lahko odnesete k izbranemu zdravniku, kjer lahko primerja izmerjene vrednosti s svojimi vrednostmi.

Avtomatski merilnik krvnega tlaka ima še dodatne funkcije

Vsi avtomatski merilniki, ki so trenutno na trgu, omogočajo tudi druge zelo uporabne funkcije, kot je shranjevanje meritev v aparat, da si lahko kasneje prikažete nekaj zadnjih meritve. Nekateri aparati omogočajo shranjevanje podatke meritev za posamezno osebo, če aparat uporablja več ljudi, na primer v družini. Nekateri merilniki krvnega tlaka imajo tudi funkcijo govora, ki je še posebej v pomoč tistim, ki slabše vidijo. Spet drugi modeli omogočajo zaznavanje in opozarjanje na neredno bitje srca. Tretji omogočajo povezavo preko bluetootha ali Wi-Fija, kar omogoča prikaz in shranjevanje podatkov meritev na pametnih napravah, kot so telefoni in tablični računalniki. Seveda pa vas lahko merilnik krvnega tlaka tudi opozori pri odstopanjih od priporočenih vrednosti krvnega tlaka, da na to lahko opozorite svojega izbranega zdravnika.

Merilnik krvnega tlaka – dve različici, katero izbrati?

Merilnike za merjenje krvnega tlaka lahko ločimo tudi glede na mesto, kamor pritrdimo manšeto za merjenje krvnega tlaka. Tako poznamo nadlaktne in zapestne merilnike krvnega tlaka. Nadlaktni merilci veljajo za zanesljivejše in zato njihovo uporabo priporoča American Heart Association, kadar je to le mogoče. Zapestni merilniki pa so običajno manjši in nimajo cevi med manšeto in aparatom zato so lažji za rokovanje in priročnejši za prenašanje in vedno so lahko tudi pri roki v torbici. Ob pravilni uporabi pa so lahko ravno tako zanesljivi, vendar je priporočljivo, da izmerjene vrednosti preverite z ambulantnimi vrednostmi.

merilnik krvnega tlaka

Kako naj poteka merjenje krvnega tlaka?

Če želite dobiti pravilne vrednosti krvnega tlaka morate slediti standardiziranim navodilom, ki so jih določila zdravniška združenja. Navodila za pravilno merjenje krvnega tlaka so naslednja. Pred samo meritvijo je najbolje, da 5 minut mirno sedeti na stolu, ki ima hrbtno oporo. Potem je zelo pomembna pravilna izbira velikosti manšete, saj bo preozka manšeta izmerila višje vrednosti krvnega tlaka, na drugi strani pa bo prevelika manšeta izmerila nižje vrednosti od realnih. Oblačila z roke odstranite tako, da manšeto pritrdite na golo kožo v višini srca. Na roko jo je treba pritrditi rahlo nad komolčno kotanjo in sicer tako močno, da lahko spodaj še vedno vstavite prst. Komolec roke naj počiva na mizi, med samo meritvijo morate biti sproščeni in ne smete govoriti, saj lahko to vpliva na izmerjene vrednosti. Na tem mestu povejmo še, da morate ob večkratni izmerjeni previsoki vrednosti krvnega tlaka, nemudoma obiskati in obvestiti izbranega zdravnika, da le ta opredeli ali je prisotna hipertenzija in se opravi vse potrebne dodatne preiskave in določi nadaljnje ukrepanje. Skupaj z zdravnikom pa se boste tudi pogovorili, kaj lahko za zmanjšanje pritiska postorite sami. Ena od stvari je zagotovo tudi to, da si redno merite krvni tlak. Pri tem pa vam je lahko v pomoč merilnik krvnega tlaka.

Merilnik krvnega tlaka – naročilo preko spleta

Zdaj, ko ste prebrali vse najpomembnejše informacije o merilnikih krvnega tlaka, vam lahko povemo še to, da ga enostavno naročite kar preko spleta. To storite tako, da obiščete spletno stran Medikem in si tam v zavihku merilniki krvnega tlaka, izberete svoj merilnik krvnega tlaka in opravite nakup. V nekaj dneh bo izbrani merilnik na izbranem naslovu in že ga boste lahko uporabljali. V primeru, da imate dodatna vprašanja, pa podjetje kontaktirajte na telefonsko številko 02 82 18 210 ali preko elektronske pošte ravne@medikem.si in z veseljem vam bodo odgovorili na vprašanja in vam svetovali glede izbire primernega merilna za merjenje krvnega tlaka.

Avtor prispevka: