pvc_okna

Kako postati mojster za PVC okna?

Okno predstavlja v prostoru vir naravne svetlobe in svežega zraka, hkrati pa lahko, če ni pravilno nameščeno, predstavlja tudi kraj, kjer se po nepotrebnem izgublja toplotna energija, kar privede do povišanja stroškov, polega tega pa takšna energetska potratnost ni prijazna do okolja. Če si želite v svoj dom montirati nova PVC okna, ki so bolj energetsko varčna od nekaterih drugih vrst oken, boste morali postati mojster za PVC okna in njihovo montažo. Ravno tako, če se želite s tem profesionalno ukvarjati.

PVC-okna (2)

PVC okna imajo pred drugimi materiali, še posebej pred lesom, kar nekaj prednosti. Poleg tega, da je njihova cena nižja, nudijo odlično toplotno zaščito in s tem nižje stroške ogrevanja oziroma hlajenja prostora, ne zahtevajo dragega vzdrževanja, saj jim vremenski vplivi ne pridejo do živega in imajo veliko daljšo življenjsko dobo. Zato je za marsikoga najboljša opcija ravno vgradnja PVC oken.

Kako lahko torej postanete najboljši monter oken, ki bo delo opravil hitro in učinkovito?

Za dobre monterje oken je značilna predvsem natančnost. Ta se začne že pred samo montažo oken, saj je potrebno opraviti meritve, ki jih bo dober monter pred začetkom proizvodnje in montaže oken še večkrat preveril. Rek »Izmerite dvakrat, zarežite pa enkrat« tudi na tem področju še kako drži, saj lahko minimalna odstopanja v merah naredijo okno neuporabno in bo potrebno cel postopek začeti znova.

pvc-okna-cenik

Dober monter za seboj ne pušča sledi. Stranke si želijo, da je montaža hitro opravljena in da se lahko po opravljenih delih čim hitreje vrnejo v ustaljene tirnice življenja. Nikoli ne dovolite, da bi želja po hitro opravljenem delu prevladala nad potrebo po preciznosti in stranki vedno realno povejte, koliko časa bodo dela trajala. Veliko pa bo pomenilo, če boste svoje delo opravili tako, da razen novih oken v prostoru ne bo sprememb. To pomeni, da pred začetkom dela prostor zaščitite (in stranki vnaprej poveste, katere kose pohištva mora umakniti), po končanem delu pa ga pustite takšnega, v kakršnega ste vstopili. Monterji, ki za seboj pustijo razdejanje, kaj hitro dobijo črno piko, vest o njihovi malomarnosti pa se hitro razširi med stranke.

Tudi po opravljenem delu dober mojster obdrži stik s stranko. Po opravljeni montaži je dobro, da se s stranko sprehodite po vseh prostorih, kjer so bila nameščena nova okna, in se pogovorite o njihovi uporabi, še posebej pri strankah, ki so imele prej nameščena lesena okna, zdaj pa so se odločile za PVC okna. PVC okna so namreč nekoliko drugačna od drugih vrst oken, kar pomeni, da je potrebno biti pri rokovanju pozoren na druge stvari. Vsako okno skupaj s stranko še preizkusite in odgovorite na vsa morebitna vprašanja.

PVC-okna-3

Seveda so pri ljudeh, ki montirajo PVC okna in druge vrste oken, zaželene tudi bogate izkušnje, saj se z opravljanjem dela naučimo nekaterih stvari, ki jih samo s preučevanjem teorije nikoli ne bomo izvedeli. A naj vas pomanjkanje izkušenj ne odvrne, saj jih lahko pridobite le z delom. Za začetek pa se pri delu pridružite komu, ki okna montira že več let, saj se lahko od takšnega človeka veliko naučite.

PVC okna in druga okna zahtevajo pri montaži veliko mero pozornosti in upoštevanja smernic. Za montažo sicer PVC okna niso bolj zahtevna od oken, izdelanih iz drugih materialov, vendar so postopki montaže nekoliko drugačni in jih je, če želimo, da je montaža uspešna, potrebno dobro poznati. Kot vsega, pa se je tudi montaže oken mogoče priučiti. Predvsem ne pozabite natančnost, na ljudi, ki so že dolgo v tem poslu, pa ne glejte kot na konkurenco, temveč kot na posameznike z bogatim znanjem in izkušnjami, ki vam lahko pomagajo, da boste postali še boljši.

Avtor prispevka: