implantati

Implantati: Vse kar morate vedeti o zobnih vsadkih

Bleščeč nasmeh in popolni zobje so danes le korak vstran. Zobni vsadki oziroma implantati lahko namreč poskrbijo za to, da boste imeli popolnoma ravne in bele zobe. Kaj pa pravzaprav so zobni implantati in za koga so primerni?

Gre za enega izmed sodobnih načinov zdravljenja brezzobosti, ohranjanja zobovja ter izboljšanja nasmeha. Zobni vsadki so namensko oblikovane umetne korenine, ki izgledajo kot nekakšni vijaki, ki jih specialisti implantologije vstavijo v našo čeljustno kost. Ti vsadki nato predstavljajo osnovo za nadaljno zobno protetiko. S pomočjo zobnih implantatov lahko na primer pacienti na enostaven način dobijo zobne prevleke, proteze ali mostičke. Implantati pa se lahko uporabijo tudi za nadomeščanje posameznih manjkajočih zob ali kot nadomestek vseh manjkajočih zob.

Implantati

Mankajoči in slabi zobje so preteklost

Kot rezultat implantatov lahko izpostavimo predvsem čudovit nasmeh, povrnitev funkcije žvečenja, ohranitev preostalega zobovja ter izboljšan govor, kar je super, mar ne? Njihova prednost pa je med drugim tudi, da so narejeni iz titana, biokompatibilne kovine. Ta se lahko v procesu osteointegracije povsem zaraste s čeljustno kostjo in ne deluje kot tujek v ustih oziroma ne povzroča alergijskih reakcij. Zobni implantati prav tako omogočajo dobro estetsko in funkcionalno rehabilitacijo, sosednjih zdravih zob pa ob uporabi vsadkov ni potrebno brusiti in uničevati. Najbolj pomembno pa, s pomočjo zobnih implantatov bodo nadomestni zobje izgledali povsem naravno!

Nič čudnega ni torej, da so postali zobni implantati v zadnjem času vse bolj priljubljeni. Glede na statistike, se jih po celem svetu letno vgradi več milijonov, številka pa iz leta v leto še narašča.

implantati

Kdo lahko ima zobne implantate?

Mnogi, ki se soočate s slabimi zobmi ali skrivate svoj nasmeh, se ob tem verjetno vprašate, ali bi lahko tudi sami imeli zobne implantate.
Zagotovimo vam lahko, da so primerni kandidati za zobne vsadke skorajda vsi. V prvi vrsti je potrebno, da imajo pacienti ustrezno ustno higieno ter zadostno količino kosti, ki služi kot opora implantatov. Se pa je treba o posegu vendarle pogovoriti z zobozdravniki. Nekaterim pacientom, na primer bolnikom s sistemskimi boleznimi (karcinom, AIDS), srčno žilnimi boleznimi in boleznimi respiratornega trakta, namreč zobnega vsadka ni priporočljivo vstaviti, a to ne velja v vseh primerih. Kako pa torej poteka sam postopek vstavljanja implantatov?

Postopek je enostaven in skorajda neboleč

Ker se stanje zob in potreba po zobnih implantatih razlikuje od posameznika do posameznika, je nekoliko drugačen tudi sam postopek vstavljanja implantatov. Je pa sicer danes poseg bistveno enostavnejši, hitrejši in ob pomoči anestezije skorajda neboleč, kot pa je to veljalo v preteklosti. Vse se seveda začne z osnovnim pregledom. Ta je namenjen predvsem pogovoru z zobozdravnikom ali kirurgom, ki bo opravil poseg. Ob tem pa se pregleda še ustno votlino in naredi rentgenski posnetek zob. Na podlagi prejetih podatkov nato zobozdravnik oceni, ali so pogoji in zdravje v ustni votlini posameznika primerni za vstavljanje implantata. V kolikor je stanje pacienta ustrezno, sledi določitev datuma in nato poseg.

Zobni implantati se praviloma vstavijo s pomočjo lokalne anestezije, poseg vstavljanja pa traja približno 20 – 30 minut. Najprej se s posebnim pripomočkom pripravi kost, na katero se bo privilo implantat, nato pa specialisti implantologije opravijo poseg. Po posegu se lahko pojavi oteklina in rahla bolečina, ki pa običajno izgine po nekaj dneh. Šive se nato odstrani že teden ali dva po posegu, celoten postopek pa se zaključi, ko se v zobotehničnem laboratoriju izdela nadomestek manjkajočega zoba, keramična krona, proteza ali mostiček, ki se ga potem pritrdi na zobni implantat. Celotno okrevanje sicer traja nekaj mesecev ampak se lahko ob pravilni negi in ustreznem vzdrževanju implantate ohrani tudi doživljensko.

zobni vsadki

Kakšna je cena?

Cena tovrstnega zdravljenja zob v osnovi ni nizka, a je zdravljenje v 95 odstotkih učinkovito, zobje in nasmeh pa bistveno lepši. Zobozdravniki ob tem opozarjajo, da na razlike v ceni vplivajo tudi razlike v kakovosti zobnih vsadkov. Obstajajo namreč zobni implantati, ki so manj kakovostni in veliko cenejši, a lahko ti privedejo do vnetij, izpadanja zob in ostalih neželenih posledic. Po drugi strani kakovostni vsadki, kot so na primer implantati, ki imajo obliko makrotopografije, tega ne povzročajo. Kakovostne zobne implantate lahko prepoznamo predvsem po obliki navojev, konice ter obliki povezave s protetično nadgradnjo. Najbolj pomembno pri zobnih vsadkih pa je, da imajo dober stik med vsadkom in protetičnim nosilcem, saj ta omogoča stabilnost in pozneje tudi dober izgled zob.

Sicer pa vam bodo več o podrobnostih implantatov razložili strokovnjaki sami, ko se naročite na pregled. Mi vam lahko obljubimo le, da vam bodo pravi zobni implantati povrnili nasmeh.

Avtor prispevka: