mehurčasta folija

Kako vam mehurčasta folija lahko pomaga izboljšati vaš delovni proces?

Poznate tisti občutek, ko veselo pokate mehurčke mehurčaste folije in se počutite tako otroško razigrani? Seveda. Prav vsak od nas je že preizkusil, kako lahko mehurčasta folija v resnici sprosti naše misli in razmislek preusmeri v svet, kjer ni potrebno razmišljati o ničemer. V svet, kjer je sproščenost osrednja nit. Svet v katerem bi si želeli ves čas živeti. In kako je z mehurčasto folijo v delovnih procesih?

Odkritje mehurčaste folije je bila nenačrtovana

Inovatorji ves čas stremijo k temu, da poenostavijo naše obveznosti v zasebnem ali pa poslovnm življenju. Včasih se ob povsem enostavnih idejah sprašujemo – le kdo si je to izmislil? In začnemo raziskovati (no, vsaj nekateri), od kod zares izvira ideja ali pa celotna storitev oziroma proizvod, ki je pred nami.

Tudi mehurčasta folija ima svojo zgodovino in svoja inovatorja. To sta ameriška inženirja Alfred Fielding ter Marc Chavannes, ki sta mehurčasto folijo po spletu naključij v svet posredovala v začetku druge polovice prejšnjega stoletja. Zakaj pravimo po spletu naključij? V resnici sta svoje delo skrbno načrtovala in želela ustvariti navadne tapete z videzom tridimenzionalnosti, zato sta uporabila prostore z mehurčki. Ideja ni obrodila želenih finančnih učinkov, zato sta začetno idejo nekoliko preoblikovala in »voila« – ustvarila danes vsem dobro poznano mehurčasto folijo, ki opravlja številne funkcije.

mehurčasta folija
Zaščitite pohištvene elemente v času obnove stanovanja.

Kakšne naloge ima mehurčasta folija?

Mehurčasto folijo najpogosteje povezujemo z zaščitno vlogo v samem transportu pošiljk. Zagotovo ste tudi sami že prejeli paket, kjer so bili izdelki oviti v omenjeno folijo, ki je pomagala preprečiti poškodbe lomljivih in občutljivih izdelkov na poti. In da, deluje tudi (dokazano!) na sproščanje.

Z mehurčasto folijo lahko ovijate pohištvene elemente, najrazličnejše izdelke iz stekla, porcelana in keramike, pogosto pa jo uporabljajo tudi za zaščito občutljivejših elektronskih komponent ter rezervnih delov za najrazličnejše namene. Ključna je tudi njena vloga pri pakiranju vseh izdelkov, ki sicer sodijo v skupino nadstandardnih oblik in jih na druge načine težko zavarujete in transportirate do želenih ciljev. Za take izdelke so sicer na voljo posebno oblikovane oblike folije (v obliki vrečke, rokavov, formatov), kjer je velikost folije posebej prilagojena velikosti izdelka, ki ga boste zapakirali. Na ta način boste zmanjšali stroške priprave in prilagajanja materialov za pakiranje.

pakiranje
Mehurčasta folija nudi zaščito vaše lastnine ob selitvi.

Kako vam mehurčasta folija pomaga v delovnem procesu?

Stalno iskanje inovacij ter novih načinov za olajšanje delovnega procesa, je ključna naloga vsakega podjetnika oziroma stratega podjetja oziroma proizvodnega obrata. Skoraj vse dejavnosti, ki vključujejo transportiranje občutljivih izdelkov na daljših razdaljah, si lahko delovni proces olajšajo prav z mehurčasto folijo. Kako se sprašujete?

Mnoga podjetja ugotavljajo, da se finančna sredstva najpogosteje po nepotrebnem porabljajo, zaradi poškodbe izdelkov. Na slednje lahko v prvi vrsti vplivamo z odlično organizacijo dela v celotnem proizvodnem obratu, kasneje pa seveda pri samem transportu. Zavedati se je potrebno, da so dostavne službe obremenjene z velikimi količinami pošiljk, zato se pogosto izkaže, da se kakšna pošiljka pri hitrem rokovanju poškoduje. Seveda je pomembno poudariti, da imajo dostavne službe pri tem le majhen vpliv – največ za varnost lahko naredite tisti, ki paket pripravite za transport.

Mehurčasta folija je izjemno prilagodljiva, zato jo lahko uporabljate za proizvode najrazličnejših dimenzij. Pomembno pri tem je tudi, da lahko izbirate med različnimi velikostmi (glede na širino) folije, kar lahko vaš delovni proces še bolj optimizira. Hkrati je sama folija lahka, zaradi česar se stroški transporta ne bodo zvišali.

folija
Folija se lahko v celoti reciklira ali ponovno uporabi.

Mehurčasta folija je lahko tudi trajnostna rešitev – če imate možnost, jo lahko namreč uporabite večkrat. Folija torej ni samo enostavna za uporabo (predznanja za njeno vpeljavo v delovni proces v resnici skoraj ne potrebujete), pač pa predstavlja eno od poti k trajnostni naravnanosti podjetja v kolikor se zavežete k njeni ponovni uporabi. Smiselno je, da k ponovni uporabi pozovete tudi svoje uporabnike. So pa folije sicer v celoti primerne tudi za recikliranje – tako trajnost ne bo le zapisana v ciljih podjetja.

V delovnem procesu bo mehurčasta folija poskrbela za enostavno pakiranje najrazličnejših proizvodov znotraj transportnih škatel. Folija nudi zaščito pred umazanijo ter poškodbami, ki so sicer izredno pogoste tako med skladiščenjem izdelkov kot tudi transportom. Zaradi sovjega transparentnega videza pa nudi tudi vizualni pogled izdelka s čimer boste zadovoljstvo svojih strank le še povečali.

V delovnem procesu folije ne potrebujem, iščem pa ideje za domače okolje

Mehurčasta folija je v resnici široko uporaben proizvod, vse bolj priljubljena pa je tudi v kombinaciji s tako imenovano EPE folijo (penjeni polietilen). Kot rečeno lahko mehurčasto folijo uporabite za poenostavitev delovnega procesa v podjetju, zlasti tam, kjer izdelke skladiščite in transportirate. Sicer pa lahko folijo (v kombinaciji z EPE folijo) uporabljate tudi za druge namene – pogosta je uporaba za namene zaščite izdelka pred obrabo, za zaščito robov in vogalov izdelkov, razmikanje izdelkov, izdelavo toplotne, pa tudi zvočne izolacije (tako tal kot sten in streh) zgradb. Primerna je tudi kot cenovno dostopna rešitev za toplotno izolacijo cevovodnih sistemom. Mnogi pa v njej iščejo enostavne rešitve za tople grede, ki postanejo na ta način bistveno bolje toplotno izolirane in lahko odličen pridelek nudijo v prav vseh letnih časih.

 

Avtor prispevka: