Čebelarstvo

Vas zanima, kako postati čebelar?

Morda vas od nekdaj zanimajo čebele, pridne in koristne žuželke, brez katerih si ne moremo predstavljati življenja. Tudi Albert Einstein je v svojih zapisih dejal, da »ko bo izginila zadnja čebela z obličja Zemlje, človek lahko preživi le še štiri leta. Ko ni čebel, ni opraševanja, ni rastlin, ni živali ter ni ljudi…« Brez čebel je življenje nemogoče. Na vso srečo, tudi v Sloveniji še obstaja nekaj posameznikov in družin, ki jih zanima čebelarstvo. Morda pa tudi vas zanima, kako se lotiti te edinstvene dejavnosti, ki se je lahko naučite le od posameznikov z dolgoletnimi izkušnjami ter tradicijo.

Čebelarstvo sodi v kmetijsko panogo gojitve čebel in pridobivanja čebeljih produktov. Čebelarstvo kot kmetijska dejavnost pa predstavljajo tudi prodaja čebeljih družin, matic in rojev. Dejavnost je lahko organizirana kot pravna oseba, samostojni podjetnik, kmetija, ki ni pravna oseba, samostojni podjetnik; za kmetijo pa se šteje tudi čebelarka ali čebelar, ki ni samostojni podjetnik, kmetijsko gospodarstvo – skupni pašnik ali kmetijsko gospodarstvo – planina.

cebelar

Vpis v register in primerni prostori

Če vas zanima čebelarstvo kot dejavnost, je v prvi vrsti potrebna seveda ljubezen do teh unikatnih bitij, ki nam omogočajo življenje. Če želite postati čebelar in vas zanima čebelarstvo kot poklic, pa obstajajo nekatere omejitve. Alergija na čebelji pik je ena izmed omejitev, saj izpostavljenost čebelam pomeni preveliko nevarnost za alergike. Vsak čebelar mora ob prijavi dejavnosti poskrbeti za registrirano kmetijsko dejavnost, vpisati se mora v evidenco imetnikov rejnih živali, poskrbeti mora, da je vsak posamezni čebelnjak vpisan v register čebelnjakov. Čebelar poskrbi za prostor za namestitev čebel ter uporabo stojišča za prezimovanje čebel. Registracijo stojišč lahko opravi lokalno čebelarsko društvo ali Čebelarska zveza Slovenije, ki je izvajalec pašnega reda. Registracijo opravite s posebno vlogo. Vsakemu čebelarju se dodeli registrska številka stojišča. Čebelar mora na stojišču namestiti kopijo veterinarskega potrdila za promet s čebelami , kjer je razvidno ime izvajalca pašnega reda.  Posamezni čebelnjaki morajo biti registrirani ter označeni.

Čebela

Slovenci imamo čebelarstvo v genih

Mnogi menijo, da je čebelarstvo dejavnost, ki ga imamo Slovenci v genih. Veliko ljudi v čebelarjenju najde sprostitev in razvedrilo. Mnogi slovenski čebelarji nimajo visokega strokovnega znanja o čebelarstvu, gojijo pa globoko ljubezen do narave ter čebel, ki je za gojenje teh pridnih insektov še kako pomembna. Čebelarji po navadi s prodajo medu nimajo težav, saj je povpraševanje po domačem medu veliko. Potrošniki veliko bolj cenijo slovenski med, ki ima pri nas prednost pred uvoženim. Čebelarstvo na Slovenskem je iskana dejavnost.

Domač med je pri nas označen z označbo SMGO – Slovenski med z geografsko označbo. Med s takšno označbo vsebuje cvetni prah rastlin, ki rastejo na območju Slovenije. Zavedeti se moramo, da je čebelarstvo zagotovo dejavnost, ki lahko pripomore k boljšemu jutri, zato je delo čebelarjev še premalo cenjeno in opaženo. Naš planet s svetlobno hitrostjo drvi k uničenju, posamezniki pa se vse premalo zavedamo ohranjanja narave ter živali, brez katerih ne bi bilo življenja. Čebelarji, ki so v stiku z naravo ter čebelami, hitro opazijo kako majhne spremembe v naravi lahko močno vplivajo na čebele, zato je čebelarstvo poklic, ki bi ga morali spodbujati, hkrati pa o tej dejavnosti poučiti tudi mlajše generacije.

cebelar-2

Čebelarji skrbijo, da čebele ne bi izumrle. Nekateri slovenski čebelarji celo pošiljajo čebelje matice po vsem svetu, saj želijo ohraniti čebele ter avtohtone vrste. Čebele za svoje preživetje potrebujejo osnovne življenjske pogoje: čist zrak, vodo ter čisto naravo. Če začnejo čebele izumirati, je to znak, da je z naravo nekaj zelo narobe, kar lahko vodi tudi do izumrtja človeka. Čebele so edinstvene, saj nabirajo nektar, iz katerega pridelajo med, hkrati pa letajo iz cveta na cvet ter oprašujejo rastline. S tem nam zagotavljajo eno tretjino hrane, če bi izginile, pa bi ostali brez sadja ter zelenjave.

V Sloveniji imamo zelo bogato čebelarsko zgodovino in na srečo se vsako leto nekaj posameznikov odloči, da bo ponovno zagnalo to starodavno dejavnost.  Nekateri nadaljujejo družinsko tradicijo ali od znanca dobijo roj in čebelje družine, za katere začnejo skrbeti. Čebelarstvo je delo, za katerega je potrebna vztrajnost, za vzgojo čebel pa si je potrebno vzeti čas. Če bi radi postali čebelar in imate v mislih le zaslužek, lahko hitro obupate. Veliko bolje je, da vas takšna dejavnost zares veseli, saj vam bo delo v užitek, hkrati pa obstaja več možnosti, da se bodo vaše čebele bolje počutile in bo tudi pridelek boljši.

Kaj vse potrebujemo za začetek?

Če bi radi zagnali lastno čebelarstvo, potrebujete nekaj pogojev. Poskrbeti je potrebno za panjski sistem in izbiro panja, nato za nakup čebeljih družin ter čebelnjak in opremo. Vsakemu novemu čebelarju se priporoča vpis v čebelarsko društvo, izbira mentorja ter izobraževanje, saj tako lažje pridobite vsa nova znanja, ki jih boste pri svojem delu potrebovali. S pridnim delom in malo sreče pa vas lahko že naslednje leto čakajo sladki izdelki ter čebele, ki vam bodo izredno hvaležne za nov dom, prostor ter ljubezen.

 

Avtor prispevka: