Zakaj je nakup toplotne črpalke prava izbira?

Investicija v toplotno črpalko se povrne v 6 do 7 letih, ogrevanje je enostavno brez potrebnega dela z gorivom in čiščenjem odpadkov izgorevanja. Nakup toplotne črpalke vam omogoča znižanje stroškov ogrevanja za 50 do 80% v primerjavi s konvencionalnimi viri ogrevanja. Država spodbuja vgradnjo s subvencijami do 40% ter zmanjšuje emisije CO2 do 60%, kar omogoča čistejše okolje za nas in naše potomce. Podjetje Ekofrank vam pripravi potrebno dokumentacijo za pridobitev subvencije in zagotovi vgradnjo toplotne črpalke na ključ. Na osnovi dolgoletnih izkušenj vam korak za korakom pomagajo od ideje do končne izvedbe.

Izbor primerne toplotne črpalke

Pred izbiro toplotne črpalke zrak/voda preverite, ali je bolj primerna možnost toplotna črpalka voda/voda ali zemlja/voda, ki lahko ponudi večjo učinkovitost. Pred nakupom toplotne črpalke izračunajte potrebno moč, ki bo zadostila vašim potrebam za ogrevanje in hlajenje prostora. Če se odločite za toplotno črpalko zrak/voda, preverite estetski videz zunanje enote ter glasnost delovanja, ki lahko vpliva na okolico. Prav tako preverite, ali izbrana črpalka dimenzijsko ustreza želenemu mestu postavitve. Za celovito izvedbo in pridobitev dokumentacije izberite zaupanja vrednega ponudnika toplotnih črpalk, ki bo poskrbel za vse potrebno.

Toplotne črpalke

Višina subvencij za toplotne črpalke

Za vse vrste toplotnih črpalk obstajajo subvencije, ki pokrivajo od 20 do 40% investicije. SSubvencije znašajo do 20 odstotkov investicije ali največ 1000 evrov za toplotne črpalke zrak/voda ter 2500 evrov za črpalke voda/voda in zemlja/voda. Pri zamenjavi obstoječega kotla na fosilna goriva s toplotno črpalko pa subvencije znašajo do 40% investicije, pri čemer so najvišje za zrak/voda in zemlja/voda.

Strošek investicije in njegovi dejavniki

Strošek investicije v toplotno črpalko je odvisen od več faktorjev. Med njimi so moč črpalke, vir toplote (zrak, zemlja, voda), proizvajalec črpalke ter pri zrak/voda tudi od izvedbe (split, kompaktna zunanja toplotna črpalka, notranja toplotna črpalka, posebne designske izvedbe). Poleg tega cena investicije vključuje tudi vse potrebne instalacijske dele in material. Cena kompletne investicije za toplotno črpalko se tako giblje med 7000 in 15.000 €, odvisno od specifikacij in izvajalca.

Potrebna moč toplotne črpalke

Izbira prave moči črpalke je ključna pri odločanju za nakup. Premajhna moč pomeni, da toplotna črpalka ne bo mogla ustrezno ogrevati prostorov, kar lahko vodi v nižje temperature ali povečano porabo energije zaradi vklopa dodatnega vira, kot je električni grelec. Prevelika moč pa prinese višje stroške investicije in zahteva močnejše varovalke ter obtočne črpalke.

Izbira moči črpalke v praksi

Večina primerov pokaže, da se pogosto izbere premajhna toplotna črpalka, kar še posebej velja za črpalke zrak/voda, kjer se skuša zmanjšati stroške investicije. Vendar pa se ta prihranek hitro izniči zaradi večje porabe črpalke v naslednjih letih. Pri toplotnih črpalkah zrak/voda je nujno izbrati ustrezno moč, ki lahko zagotovi ogrevanje do zunanje temperature -7°C (v Primorski regiji nekoliko manj). S tem bo toplotna črpalka pokrila večino letnih potreb po ogrevanju, medtem ko bo dodatni vir potreben le v manjšem deležu časa.

Prednosti močnejše črpalke zrak/voda

Izbrati močnejšo toplotno črpalko zrak/voda ima več prednosti. Najprej omogoča pokrivanje potreb po ogrevanju do nižjih zunanjih temperatur, kar zagotavlja udobno bivalno okolje. Poleg tega bo delovala učinkoviteje, saj ne bo potrebno delovati na maksimalni moči ves čas, kar zmanjšuje obrabo in hrup. Nižji stroški ogrevanja so tudi posledica manjše potrebe po dodatnem viru energije, kar obenem razbremeni električno omrežje. Pri izbiri moči črpalke je ključno upoštevati izračunane toplotne izgube objekta. Če so ti podatki na voljo, so najbolj zanesljivi. Pri obstoječih objektih pa lahko upoštevamo tudi letne potrebe po energiji za ogrevanje in pripravo sanitarne vode.

Prilagajanje moči glede na potrebe

Glede na izračunano potrebno moč črpalke izberemo najprimernejšo moč, ki najbolj ustreza tem podatkom. Pri toplotnih črpalkah zrak/voda je pomembno poiskati grelno moč pri nizkih zunanjih temperaturah, ob upoštevanju potrebnih temperatur ogrevanja. Pri toplotnih črpalkah zemlja/voda in voda/voda pa ni potrebno izbirati močnejše črpalke, kot je potrebno. Pri izbiri črpalke je pomembno upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na njeno učinkovitost in uporabniško izkušnjo. Med pomembne dejavnike sodijo učinkovitost črpalke, raven hrupa, estetski videz zunanje enote, ugled proizvajalca ter dostopnost servisa in rezervnih delov skozi celotno življenjsko dobo.

Pomembnost učinkovitosti in tehničnih podatkov

Večina ljudi si prizadeva izbrati najbolj učinkovito toplotno črpalko. Pri tem je ključno pogledati tehnične podatke, kot so koeficient učinkovitosti (COP), sezonska učinkovitost (SCOP) in energijski razred. Teoretično so ti podatki uporabni za grobo primerjavo med toplotnimi črpalkami, vendar se v praksi lahko pojavijo večje razlike. Podatki za inverterske toplotne črpalke se običajno nanašajo na nominalno moč, ki je približno med 60 in 80% maksimalne moči. Vendar pa se lahko v praksi črpalke prilagajajo in delujejo dlje časa z večjo močjo, kar lahko poslabša navedene podatke o učinkovitosti.

Avtor prispevka: