lego

Lego kocke: svetovna senzacija s tradicijo

Le kdo se jih ne spomni? Lego kocke: doma, v vrtcu, podaljšanem bivanju v šoli, pa na prijateljevi rojstnodnevni zabavi in poletnih počitnicah, ob dolgih zimskih večerih, pri samostojni igri ali v družbi najbližjih. Povsod in vedno. Tako preprosta igrača, kot so lego kocke, je popolnoma nezavedno zaznamovala tiste najbolj dragocene minutke mojega otroštva. Prepričana sem, da v tem nisem edina. Prav zato si preberite najdevanje tega članka, kjer boste lahko izvedeli na kakšen način je to malo družinsko podjetje zraslo v svetovno podjetniško zgodbo o uspehu.

Lego-kocke

Prvi koraki znamenitih »legic«

Majhno družinsko podjetje, ki je na Danskem začelo svojo »lego pot«, primarno ni izdelovalo kock. Prva igrača te znamke je bila lesena račka, ki so jo otroci lahko vlekli za seboj s pomočjo posebne vrvice. Podjetje je bilo ustanovljeno daljnega leta 1932 z jasnim poslanstvom: otroku zagotoviti kvalitetno igro. »Dobra igra«, ki je dejansko dobesedni prevod danske besedne zveze »leg godot, se je »rodila« v glavi Oleja Krika Kristiansena. Danes pa jo vodi njegov vnuk Kjelda Krik Kristiansen. Tradicionalne lego kocke kot jih poznamo danes so v tem družinskem podjetju začeli proizvajati šele leta 1958. Od takrat pa je to malo družinsko podjetje zraslo uspešno poslovno zgodbo.

Hitrorastoča lego manija

Prednost in razpoznavnost te blagovne znamke kock je zaslovela predvsem zaradi njihove neverjetne kvalitete. Njihovi proizvajalci trdijo, da je prav vsaka kocka, ki so jo izdelali od začetka proizvodnje, popolnoma a kompatibilna z njeno najnovejšo različico. Od začetka proizvodnje je to podjetje proizvedlo več kot 400 milijard kosov. Njihova neverjetna proizvodnja je sposobna na minuto proizvesti kar 36.000 kock. To pa še ni vse, ta svetovni fenomen otroških igrač, se je statistično gledano  v vseh teh letih »naselil« prav v vsak dom. Po njihovih podatkih naj bi prav vsak zemljan v povprečju imel doma vsaj 86 kock. Seveda se rast tega podjetja ni ustavila le pri proizvodnji kock, ampak se je razširila na izdelavo posebnih tematskih kompletov, pa figuric, ki naj bi jih v enem letu proizvedli tudi do 340 milijonov. To pomeni, da bi jih postavljene v vrsto lahko raztegnili od Londona pa kar do Pekinga. To dansko podjetje je svoje korenine razširilo tudi na proizvodnjo na drugih kontinentih. Prav zaradi norega povpraševanja in prave lego manije je v Ameriki nastal pravi Legoland, razširili so se tudi na proizvodnjo tematskih knjig, oblek in predvsem paketov. Velika »revolucija« pa je prišla tudi z izidom Lego filma, ki je doprinesel še dodatnih 11 odstotkov povečane prodaje.

lego-kocke-2

Prednost igranja z legokockami za otroke

Legokocke svojega dvakratnega naslova »igrača stoletja« zagotovo ni dobila brez razloga. Konstruktivna igra, ki zajema tudi igranje z lego kockami spodbuja domišljijo, pomaga pri razvoju fine motorike in zagotavlja neskončno možnost različnih načinov gradnje. Prednost teh lego kock je predvsem v tem, da je igra z njimi popolnoma varna, saj poleg prilagajanja velikosti delčkov glede na starost ni potrebno skrbeti za čisto nič drugega.

Najbolj popularni kompleti legokock za otroke  

Na prodajnih policah pa tudi pri nakupu preko spleta je možno kupiti veliko različnih prodajnih kompletov. Pri tem bodite pozorni predvsem na strastne omejitve določenih kompletov (velikost delčkov) in seveda na preference vašega otroka. Trenutno so na trgu najbolj pogosto zaželeni kompleti LEGO DUPLO: Pizzeria, Family house, Family Pets, Birhtday Picnic.

Kocke za velike in male

Osnovni komplet teh kock je sestavljen iz 450 kosov v mešanih barvah. Vsaka škatla, neglede na starost ima priložena posebna na navodila v obliki slik, ki pa jih ni potrebno do potankosti upoštevati. Velike oz. duplo kocke bodo primerne za otroke od 3 do 12 let. Velika prednost le-teh je, da narejene iz posebne, izredno močne plastične mase, ki se ne mora okrušiti in je zato popolnoma varna. Naslednja vrsta kock so poimenovane kar legokocke. Te so še posebej dobra za razvoj otrokovega gibalno-zaznavnega področja, pa tudi čustvenega in socialnega ter kognitivnega področja. Spodbujajo tudi razvoj simbolne igre, saj kot deloma nestrukturiran material predstavljajo neskončno možnosti gradnje. Za tiste starejše ali velo odrasle »otroke« pa so na voljo tudi tehnične verzije legokock, ki so nekoliko bolj zahtevne.

Podjetje, ki misli na vse

Poslanstvo podjetja po omogočanju dobre igre za vse otroke je v prejšnjem letu udejanjilo tudi na izdelavo kock v Braillovi pisavi. Z namenom, da konstruktivno igro približajo tudi slepim in slabovidnim otrokom so na zgornji del kocke namestili črke ter številke v Braillovi pisavi. Ta vrsta kock pa je kompatibilna z vsemi drugimi kockami sistema. Ta vrsta kock je bila najprej na voljo v Franciji, Braziliji, ZDA, Nemčiji, Veliki Britaniji, Norveškem in seveda Danski. V začetku letošnjega leta  pa so te vrste kock »uvidele luč« tudi v kar 23 drugih državah.

Igra z legokockami je zaradi njihove strukturiranosti bila sprejeta in mišljena za bolj kot fantovska igra. Prav zato, da bi igro z legokockami posebej približali dekletom, so v letu 2012 zasnovali prvi komplet imenovan Lego friends.

Legokocke so definitivno ena tistih vrst igrač, ki bo za vedno imela prav posebno mesto v srcih otrok. Naj postane tudi del vašega družinskega življenja. Verjamete, ne bo vam žal.

Avtor prispevka: