lakiranje parketa

Lakiranje parketa je zagotovilo njegove dolgoživosti

Parketarstvo sega v sredino 17. stoletja, vključuje pa prekrivanje talnih površin narejenih iz majhnih blokov ali trakov lesa. Te se na tla postavi v obliki pravilnih geometrijskih vzorcev in s tem ustvari domač in naraven videz prostorov. Parket vse od začetka uporabe ostaja priljubljena izbira številnih uporabnikov.  Da bi parket čim dlje ohranili, se priporoča redno lakiranje parketa, ki obnavlja lesk vašega parketa in mu vedno znova povrne svežino.

Kaj je parket?

Parket imenujemo vrsto lesenih tal, ki jih oblikujemo z razporejanjem lesenih letev v ločene, vendar ponavljajoče se vzorce. Nekoč so vsak kos parketa nameščali ločeno, danes pa so na voljo večje plošče na katerih je več letev vezanih na podlago, kar olajša samo polaganje parketa. Parketne ploščice na podlago namestimo na različne načine, na primer z lepljenjem ali žeblji.

Parketne ploščice so običajno različnih velikosti, vključujejo pa mrežno podlago iz papirja, blaga ali plastike, ki je prešita s tankim kovinskim ali plastičnim okostjem. Zgornja plast trdega lesa je najpogosteje hrast, lahko pa tudi javor, oreh, češnja, bor in druge priljubljene vrste trdega lesa. Barvo lesa ohranja redno lakiranje parketa, ki ga je najbolje opravljati enkrat letno oz. takoj, ko opazimo spremembe lesa, barve ali pojav prask.

 

parket

 

Izbira parketa

V naravnem, nedokončanem stanju je parket nagnjen k madežem in poškodbam, zato je potrebno parket obdelati in zaščititi njegovo površino. Nedokončane ploščice je potrebno na mestu namestitve brusiti ter obarvati. Dokončane parketne ploščice pa so običajno že obdelane s trpežnim, tovarniškim zaključkom. Takšna zaključna obdelava je bolj trpežna, kar zmanjšuje težave.

Parket običajno polagamo v pravilnih geometrijskih vzorcih, ki se vzdolž prostora večkrat ponavljajo. Najpogosteje gre za oblike trikotnikov, štirikotnikov, lahko pa se oblikuje tudi oblika zvezd ali sonca. Za posameznike, ki cenijo bolj miren izgled, ki kljub temu preseneti, priporočamo izbiro parketa oblikovanega v obliki ribje kosti. Ta vzorec je tudi sicer najbolj priljubljena izbira večine uporabnikov parketa v hišah in stanovanjih.

Izbira-parketa

Parket lahko v celoti sestavljajo naravni materiali, lahko pa tudi industrijski. Nekoč so parket v 100 odstotkih izdelovali iz naravnega lesa, danes pa so vse bolj priljubljeni tudi industrijski materiali, ki zagotavljajo svoje prednosti (med njimi tudi trpežnost). Ne glede na izbiro, bo izgled parketa v prostoru enak, prav tako obe vrsti parketa zahtevata redno vzdrževanje (lakiranje parketa).

Vzdrževanje parketa

Polaganje parketa, podobno kot njegovo vzdrževanje, je delo za strokovnjake, saj boste le na ta način zagotovili njegovo dolgo življenjsko dobo. Parket je primeren za uporabo v spalnici, dnevni sobi, pogosto pa ga ljudje nameščajo tudi v ostalih prostorih. Med njegovimi glavnimi prednostmi, poleg samega videza, je predvsem ohranjanje toplote, zaradi česar lahko po parketu brez težav hodite tudi bosi. Odsvetujemo hojo s čevlji, pri čemer v celoti odpade hoja v visokih petkah, saj slednje bistveno hitreje poškodujejo parket ter ustvarijo praske, ki se hitro širijo dalje.

Močno odsvetujemo tudi uporabo vode za namene čiščenja, ki hitreje odstranijo zaščitne plasti, zaradi česar bo imel vaš parket krajšo življenjsko dobo, dražji pa bodo tudi stroški vzdrževanja. Za namene čiščenja lahko uporabljate sesalec in suho krpo, če potrebujete globinsko čiščenje, pa se za pomoč obrnite na izvajalce teh storitev.

Lakiranje parketa – je res potrebno?

Lakiranje parketa ščiti tla pred razlitji in drugimi nesrečami, kar zagotovi minimalno škodo na spodnjem delu parketnih ploščic. Lakiranje ohranja notranjo vlažnost parketa, kar prepreči nadaljnje poškodbe (povečavanje prask). Če že več let niste poskrbeli za lakiranje parketa, ste zagotovo opazili, da parket izgublja svoj lesk, kar je znak za alarm.

Lakiranje-parketa

Kakovostni lakirni premazi s katerimi prelakirate parket, poskrbijo, da prostor ponovno oživi, sočasno pa parket ponovno pridobi svojo začetno podobo. Globine praks in obrabe se pri nerednem obnavljanju premazov hitro povečujejo, to pa vodi v dražje in dolgotrajnejše postopke obnove, ki sicer vključujejo kitanje, (grobo in fino) brušenje ter barvanje parketa.

Lakiranje parketa ni enostavno delo, za najboljšo kakovost ureditve, je smiselno najeti strokovnjaka, ki bo vašemu parketu vrnil najboljši sijaj.

 

Avtor prispevka: