fasaderstvo

Fasaderstvo se ukvarja s fasadami objektov

Vsak objekt ima neko zunanjost, ki jo najprej opazimo. Zato je treba dovolj pozornosti posvetiti tudi fasadam, ki poskrbijo za zunanjost objektov. Z urejanjem in izdelavo fasade se ukvarja dejavnost, ki se uradno imenuje fasaderstvo. Fasaderstvo pa ne vključuje samo izdelave zaključnih slojev, ki objektu dajo končen videz. Fasada se imenuje celoten sistem, ki ga je treba namestiti ob koncu gradnje. Fasade poskrbijo predvsem, da je objekt dodatno zaščiten pred zunanjimi vplivi. Poleg tega pa pravilno izdelane fasade zagotavljajo še visoko mero izolacije. Brez kvalitetno izdelane fasade, se lahko pojavijo velike izgube v energiji in posledično višji mesečni stroški. Zato je priporočljivo, da vam fasado izdela strokovnjak, ki je specializiran na tem področju.

Fasaderstvo-se-ukvarja-s-fasadami-objektov

Za kakšno zaščito poskrbi fasada?

Fasada oz. fasadni sistemi imajo pri gradnji veliko funkcij. Brez fasade hiša ni dokončana in najboljša možnost je, da vam fasado izdela podjetje, kjer je fasadarstvo eno izmed dejavnosti. Pri novih gradnjah je dobro razmisliti o kvalitetni fasadi. Kvalitetna fasada poskrbi, da je vaša hiša energijsko bolj varčna. Prav tako pa je priporočljiva obnova fasade, če fasada še ne ustreza sodobnim predpisom in zahtevam. Fasaderstvo bo namreč poskrbelo, da bo objekt veliko bolje prenašal tako hladne, kot tudi vroče dni.

Fasade v prvi vrsti poskrbijo za toplotno zaščito oz. dobro toplotno izolacijo. Zaradi tega se zmanjša poraba energije, kar je očitno predvsem v zimskih časih, ko je treba prostore ogrevati. Kvalitetno izdelana fasada pa že sama po sebi ponuja stabilnost temperatur v notranjosti. Predvsem tisti, ki obnovijo fasado poročajo, da je po obnovi v notranjosti pozimi bolj toplo in poleti hladneje.

Poleg toplotne izolacije, fasaderstvo poskrbi tudi za zvočno izolacijo, ki vpliva na bolj mirno in prijetno notranjost. Dodatno, so materiali, ki se jih uporablja za izolacijo odporni na požare in v primeru požara, nudi fasada še dodatno požarno zaščito.

Fasada dodatno pomaga tudi pri zaščiti pred zunanjimi vplivi. Ker so materiali, ki se jih uporablja za fasaderstvo vodoodporni, voda ne bo prihajala v notranjost. Fasada pa tudi služi kot nekakšen most med zunanjostjo in notranjostjo. Preprečuje, da bi se zaradi zunanjih vplivov v notranjih stenah razvili škodljivi mikroorganizmi, kot je plesen ali pa bi zaradi kopičenja vlažnosti začel propadati gradbeni material. Fasade tako omogočajo zdravo in udobno bivanje.

Sestava fasade

Vsako preverjeno podjetje, kjer je fasaderstvo eno glavnih dejavnosti, vam bo svetovalo pri fasadah. Vsak tip hiše namreč potrebuje drugačno obravnavo, saj se med seboj razlikujejo. Zato obstaja tudi več različnih fasadnih sistemov, ki so namenjeni zaščiti hiše. Vseeno naj bi bila povprečna fasada izdelana iz več slojev, ki so si med seboj podobni. Izbrano fasaderstvo pa bo poskrbelo za natančen in pravilen nanos fasadnega sistema.

  1. Izolacijsko lepilo in izolacijska plošča

Pripravljeno površino se namaže z izolacijskim lepilom in nato se površino prekrije z izolacijskimi ploščami. Te se med seboj razlikujejo glede na material in tudi debelino. Izbira vrste izolacijske plošče je odvisna od posameznega objekta in njegovih potreb.

sestava-fasade

  1. Fasadno lepilo za izdelavo armirnega sloja in armirna mrežica

Naslednji korak je nanos druge vrste fasadnega lepila, ki pripravi površino na armirno mrežico. Treba je poskrbeti, da je lepilo kvalitetno in se sklada z vsemi fasadnimi elementi. Le tako lahko poskrbite, da se bodo sloji med seboj dobro ujemali. Armirna mrežica poskrbi, da se na fasadi zmanjšuje napetost. Poskrbi tudi, da se na fasadi ne začenjajo pojavljati napake, kot so razpoke.

  1. Osnovni in zaključni premazi

Preden ja čas za zaključna dela, se opravi osnovni premaz. Ta premaz zaokroži fasado in poskrbi, da je vpojnost po celotni površini enaka. Fasadarstvo pa poleg osnovnega premaza poskrbi tudi za zaključni sloj. Ta plast bo najbolj izpostavljena zunanjim vplivom, zato mora biti njegova kvaliteta neoporečna. Ta sloj je tisti, ki mu izberete barvo.

 

Avtor prispevka: