kavni aparati

Kavni aparati za vse ljubitelje kave

Veliko ljudi ne more začeti dneva brez skodelice kave. Kava človeka takoj napolni z energijo, ki jo potrebuje za uspešen dan. Nekateri si kavo radi pripravijo v džezvi, drugi v kafetieri, tretjim pa so najljubši kavni aparati. Če se tudi vi odločate za nakup kavnega aparata, ste verjetno opazili, da je na trgu ogromno izbire. Obstaja malo morje znamk, ki izdelujejo kavne aparate. In če se že odločite za določeno znamko kavnega aparata, se težko odločite za določen model. Tako velika izbira marsikoga zmede in na koncu se sploh ne odloči za nakup kavnega aparata ali pa se odloči za takega, ki mu kasneje ne odgovarja. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, ki jih je pametno upoštevati, ko se odločate za nakup kavnega aparata.

Kavni-aparati-za-vse-ljubitelje-kave

Priročnost

Ljudje se zbujajo ob različnih urah in imajo različne jutranje rituale. Nekaterim ni odveč, da se kava kuha dalj časa, medtem ko nekateri želijo kavo takoj. Glede na vaše želje, je tu že prva odločitev. Izberete lahko kavni aparat, za katerega je značilno izjemno hitro kuhanje kave. Če vam je pa vseeno, pa ta lastnost kavnega aparata za vas ni tako pomembna.

Obstajajo kavni aparati, ki slovijo po svoji hitrosti. Zelo hitro segrejejo vodo in tudi hitro pripravijo vašo najljubšo kavo. Zagotovo pa je za vse, ki zjutraj nimajo veliko časa in jim je v interesu hitro skuhana kava, kavni aparat najboljša izbira.

Vrste kave in kavnih kapsul

Kavni aparati različnih znamk, imajo različne vrste priprave kave. Pri nekaterih gre za pripravo kave, kot v barih. Torej kupijo priljubljen okus kave in kavni aparat opravi svoje. Pri drugih kavnih aparatih pa se za pripravo kave uporabljajo kapsule.

Pri obeh verzijah je lahko izbira velika. Smiselno se je pred nakupom pozanimati, kakšen so možnosti za izbran kavni aparat. Če so vam všeč kapsule in ste pri prijatelju poskusili kavo iz kavnega aparata določene znamke, pri takem kavnem aparatu ne morete zgrešiti. Pomembno je, da boste s pomočjo vašega kavnega aparata lahko pripravili tako kavo, ki je vam najljubša.

Tu gre potem tudi za vrsto kavnega napitka. Nekateri pijejo espresso, drugi cappuccino, spet tretji belo kavo. In različni kavni aparati so bolj primerni za eno ali drugo vrsto kave. Zato pri izbiri kavnega aparata tudi preverite, da ima kavni aparat možnost priprave vaše najljubše kave. Načeloma imajo manjši kavni aparati možnost priprave manjšega obsega kav, medtem ko lahko kavni aparati večjih dimenzij pripravijo različne vrste kav, za vse člane gospodinjstva.

Količina kave

Pri izbiri kavnega aparata upoštevajte tudi število članov gospodinjstva, ki pijejo kavo. Pri nekaterih kavnih aparatih lahko naenkrat pripravite le eno skodelico kave. Pri nekaterih modelih pa lahko naenkrat pripravite več skodelic. Če je potrebno več skodelic pripraviti hkrati, je morda boljši nakup večjega kavnega aparata. Če pa samo vi pijete kavo ali pa se zjutraj zbujate ob različnih urah, bo kavni aparat z možnostjo priprave ene skodelice čisto dovolj.

Seveda se lahko odločite tudi za kavni aparat, ki pripravlja samo eno skodelico kave, pa čeprav več oseb v gospodinjstvu pije kavo. Tu je potem treba preveriti, da imajo kavni aparati dovolj prostora za več kapsul naenkrat ali za večjo količino kave. In nazadnje, da delujejo hitro. Še čudili se boste, kako hitro lahko kavni aparat pripravi več skodelic kave.

Cena

Kavni aparat seveda pride s stroški. Vsak ima določen znesek, ki ga je pripravljen porabiti za kavni aparat. Če kave ne pijete redno ali pa pijete le eno vrsto kave, so preprosti in poceni kavni aparati čisto v redu. Ni smiselno porabljati velike količine denarja za kavni aparat, ki a boste uporabljali le redko. In prav tako vam ne koristijo vse dodatne funkcije kavnega aparata, če pijete le espresso.

kavni-aparati

Dodatno pri kavnih aparatih

Moderni kavni aparati imajo ogromno dodatnih funkcij in ostalih lastnosti, ki olajšajo pripravo kave. Med bolj pomembne dodatke spadajo penilci mleka. Vsi tisti, ki kave ne morejo piti brez dodatka mleka, je to en bolj pomembnih dodatkov. Penilci mleka poskrbijo za popolno mlečno peno, brez katere ni mogoče narediti cappuccina.

Dodatno imajo kavni aparati tudi druge funkcije, ki olajšajo upravljanje s kavnim aparatom. Pri nekaterih to pomeni, da se samodejno ugasnejo ali pa imajo različne nastavitve za pripravo kave. Pri drugih kavnih aparatih pa to pomeni, da so kompaktni in tako primerni za manjše kuhinje, kamor bi težko spravili velik kavni aparat. Vsi ti dodatki niso potrebni pomembni za vsakega, vsekakor pa močno pomagajo pri pripravi kave.

 

Avtor prispevka: