artritis

Bolezen artritis – kaj je dobro vedeti

Verjetno ste tudi vi že slišali za bolezen artritis. Ta označuje vnetje sklepov, ki ga lahko povzročajo revmatične, vnetne ali degenerativne bolezni. Ker gre za vnetje, sklep postane pordel, boleč in otekel, sčasoma pa lahko pride tudi do njegove manjše gibljivosti, okorelosti ali celo deformacije. Ravno zaradi slednje je nujno, da se artritis pravočasno diagnosticira in začne zdraviti. Zdravljenje namreč preprečuje napredne obrabe sklepa in njegovo deformacijo, ki v skoraj vseh primerih povzroča bistveno zmanjšano gibljivost in kronično bolečino. V današnjem članku vam bomo zato predstavili tiste ključne informacije, s pomočjo katerih lahko pripomorete k dovolj hitrem odkrivanju te neprijetne bolezni in spremenite njen potek.

Bolezen-artritis-kaj-je-dobro-vedeti

Spoznajte bolezen artritis

Verjeli ali ne, bolezen sklepov predstavlja eno najpogostejših obolenj v Sloveniji, saj za njim zboli kar okoli 24.000 bolnikov različnih starosti, med katerimi nikakor niso le starejši, seveda pa je pri njih ta zagotovo najpogostejši. Bolezen se v večini primerov pojavi nekje med 30. in 50. letom starosti, vendar pa nanjo niso imuni niti otroci. Kljub izpostavljenosti obeh spolov, pa je artritis nekoliko pogostejši prav med žensko populacijo.

Na pojavnost bolezni vnetja sklepov vplivajo različni dejavniki, kot eden od pomembnih dejavnikov tveganja zanj pa poleg starosti velja tudi debelost, saj je zaradi nje obremenitev sklepov veliko večja. Omenjeno bolezensko stanje sicer povzročajo tudi različne pridružene bolezni, kot so na primer:

 • revmatoidni artritis,
 • osteoartroza,
 • spondiloza,
 • putika,
 • nekatere sistemske bolezni vezivnega tkiva.

bolezen-artitis

Glede na vzrok nastanka bolezni poznamo več oblik, najpogostejši pa sta:

 • revmatoidni artritis: je avtoimuna bolezen, točnega vzroka za nastanek pa še ne poznamo. Ker gre za vnetje sklepov, so le ti otekli in pordeli. Odsotnost zdravljenja pa vodi do hudega poslabšanja in celo nepokretnosti. Če zdravljenje ni ustrezno, lahko poleg vnetja sklepov sicer pride tudi do vnetja drugih organov.
 • osteoartroza: najpogostejša oblika bolezni sklepov se kaže z bolečino v kolku in kolenih ter se največkrat pojavlja pri starejših ljudeh z obrabo hrustanca. Pogosta je tudi pri nekdanjih športnikih s poškodbami v sklepih.

Pravočasno prepoznajte simptome

Ključno pri uspešnosti zdravljenja artritisa je predvsem dovolj zgodaj odkrita bolezen. Ker lahko za svoje zdravje kar največ naredite prav vi sami vam svetujemo, da ste pozorni na nekatere ključne znake:

 • Bolečina v določenem sklepu ali več sklepih,
 • Pordela koža na mestu sklepa,
 • Oteklina v sklepih,
 • Okorelost sklepa,
 • Slabša gibljivost določenega sklepa,
 • Težave z opravljanjem nekaterih gibov,
 • Težave pri gibanju, hoji.

Našteti znaki se lahko pojavijo v večih sklepih, lahko pa tudi v samo enem. V primeru, da opazite naštete simptome, stanje pa se ne izboljša, se nemudoma odpravite k svojemu osebnemu zdravniku. Ta vas bo napotil k ustreznemu specialistu, ki vam bo predpisal ustrezno terapijo.

artritis 1

Kako zdravimo bolezen sklepov

Artritis je še toliko bolj zahrbtna bolezen, saj trenutno ne poznamo zdravila ali terapije, ki bi ga v celoti pozdravila. Vendar pa je medicina že tako napredovala, da danes poznamo številna različna zdravila, s katerimi si lahko pomagamo pri zdravljenju in lajšanju težav, ki jih povzroča vnetje sklepov. Na voljo so različni načini in metode zdravljenja, ki bistveno upočasnijo napredovanje same bolezni. Poleg tega pa omilijo bolečino, oteklino, vnetje in druge težave s sklepi.

Glavni cilj zdravljenja artritisa je ta, da simptome čim bolj omilimo, saj ti močno vplivajo na bolnikovo kakovost življenja. Danes že poznamo različne metode zdravljenja, ki poskrbijo za to, da se bolniku lahko ohrani ali izboljša zmožnost gibanja ter s tem zagotovi določeno stopnjo kakovosti življenja. Način zdravljenja je sicer odvisen od tega, kako je bolezen že napredovala in za kakšno vrsto artritisa sploh gre ter od tega, katere simptome zaznavamo pri posameznem bolniku. Pri zdravljenju se lahko uporabljajo:

 • zdravila, ki zavirajo vnetje sklepov,
 • zdravila, ki delujejo protibolečinsko,
 • zdravila, ki upočasnijo napredovanje bolezni,
 • fizioterapija z ustreznimi vajami za večjo gibljivost sklepov in krepitev mišic,
 • operacija poškodovanih oziroma deformiranih sklepov.

Kaj lahko naredite sami

Seveda pa lahko k preprečevanju ali izboljšanju bolezni prispevate tudi sami. Artritis namreč ni bolezen, ki nas prizadane kar čez noč – včasih je potrebnih več desetletij, da sploh pride do njegovega razvoja. Predvsem je potrebno vzpostaviti zdrav življenjski slog, ki pa je odlična popotnica za življenje. Poskusite se prehranjevati čim bolj zdravo in uravnoteženo ter tako vzdržujte primerno telesno težo. Ne pozabite pa niti na redno telesno aktivnost, pri čemer so priporočljive dejavnosti, kjer ne obremenjujete sklepov – kot odlična športna aktivnost se izkaže plavanje.

Kaj pa storiti v primeru, da se je artritis že pojavil? Če želite lajšati bolečino v sklepih, si lahko pomagate z zdravili, ki vam jih predpiše zdravnik, z ustreznimi vajami in toplimi ali hladnimi obkladki, ki jih namestite na otekel in boleč sklep.

Poleg same aktivnosti, k gibljivosti sklepa prispeva tudi fizioterapija. Zmotno je namreč mišljenje, da bo simptome ublažil počitek in mirovanje. Ravno nasprotno, sklepi morajo konstantno biti v zmernem gibanju, saj le tako ohranjajo svojo vitalnost in lahko opravljajo prvotno funkcijo. Najboljši nasvet za preprečevanje ali upočasnjeno napredovanje bolezni je, da ostanete v gibanju. Primerno poskrbite za svoje sklepe, ti pa vam bodo na stara leta še kako dobro služili.

Avtor prispevka: