Vrednost zlata narašča, izkoristite trenutno stanje

Vrednost zlata dejansko narašča že zadnjih nekaj tisoč let, če gledamo njegovo ceno in vrednost od začetka, od kar ga človek uporablja kot plačilno sredstvo. Sicer je denar zamenjal njegovo vlogo, kar pa vrednosti zlatu ni zmanjšalo, dejansko je danes vrednost zlata mnogo višja, kot je bila v preteklosti in trenutno znaša skoraj 49 tisoč Evrov, kar je veliko. Najvišjo ceno je zlato doseglo letos junija, potem je cena zlata nekoliko padla, sedaj pa zopet narašča.

Ali bo vrednost zlata naraščala ali padla?

Vrednost zlata in cena zlata nista eno in isto. Za vrednost zlata lahko iz 5 tisočletne zgodovine rečemo, da bo zagotovo rastla še naprej, saj je zlato od nekdaj cenjeno kot plemenita kovina, ki se edina ne obrabi in ne uniči ter ne izgubi vrednosti, njegova vrednost pa je povsod po svetu enaka. Vrednost bo zagotovo na dolgi rok še vedno naraščala, saj ima zlato konstantno 6 % rast gledano od začetka.

Zlato je odlična naložba za dolgi rok in ni namenjeno špekuliranju na kratek rok, saj v tem primeru lahko izgubite denarni vložek, če cena zlata v nekaj mesecih pade. Cena zlata namreč niha glede na povpraševanje in ponudbo, ki je odvisno od velikih vlagateljev. Če veliki vlagatelji zlato prodajajo in vlagajo drugam, cena zlata pade, saj ga je na trgu več. Trenutno cena raste, kar pomeni, da se zlato išče in kupuje.

Vrednost-zlata

Ali bo cena zlata naraščala ali padala?

Tega nihče ne more vedeti in napovedati. Če se špekulira z zlatom in se ga kupi, ker se misli, da je poceni in se ga bo prodalo po višji ceni, potem je treba imeti res veliko srečo, da se to v bližnji prihodnosti tudi zgodi. Cena namreč lahko pade. Če bi šli takrat, ko cena pade, zlato prodajati v paniki, potem bi zagotovo bili na veliki izgubi, če gre za večjo količino zlata.

Kaj storiti, če cena zlata po nakupu pade? Najprej globoko zadihati in se spomniti, da vrednost zlata dolgoročno ne pada. To pomeni, da se ga ne sme prodati, ko je cena nizka, ampak ga je potrebno hraniti na dolgi rok, da cena zopet naraste, ker bo čez nekaj let zagotovo šla še višje, kot je bila tedaj, ko ste zlato kupili, vrednost zlata pa bo še vedno konstantno počasi rastla.

Zakaj vrednost zlata konstantno raste?

Vrednost zlata raste iz preprostega razloga, ker so mu ljudje pripisali vrednost, v katero verjamejo in še vedno bodo verjeli. Drug razlog pa je, da je količina zlata na planetu omejena in nihče ne ve, koliko ga je še. Od časa do časa zlatokopi odkrijejo novo žilo zlata, vendar je to vedno redkeje in enkrat ga zagotovo ne bo več pod zemljo v surovi obliki.

Vrednost-zlata

Takrat bo vrednost zlata še hitreje rastla, cena pa bi znala zrasti zelo visoko, ker bo predvidoma povpraševanje zelo veliko, ponudbe pa ne bo. Tudi, če se gospodarstvo zruši in pride do velikih kriz, bo zlato še vedno imelo svojo vrednost in z njim se bo dalo povsod plačevati za skoraj karkoli.

Dejansko je edina res realna vrednost prav vrednost zlata v fizični obliki, ki se ga da konkretno prijeti v roke. Valute vseh vrst take vrednosti nimajo, od kar so jih leta 1971 odvezali od zlata. Zato njihova vrednost v času nenehno pada, cene pa rastejo, niso stabilne in niso varne za varčevanje ter naložbe. Zato je naložba v zlato še vedno najbolj varna dolgoročna naložba, ki obstaja na planetu.

Kot zanimivost naj povemo, da skuša zlatu konkurirati najstarejša in prva kripto valuta Bitcoin, ki ga imenujejo tudi digitalno zlato, katera se podobno obnaša, kot zlato in je njegova končna količina znana vnaprej. Njegova cena močno niha in lahko pade tudi na ničlo, saj je odvisna od velikih vlagateljev, nikoli pa ne bo tako zanesljiv, kot je fizično, pravo zlato.

Avtor prispevka: