Smiljan Mori

Smiljan Mori vas lahko nauči, kako biti v poslu še bolj samozavestni

Samozavest je eden ključnih pogojev, če želimo v življenju kaj doseči, pa naj bo to na osebnem ali poslovnem področju. Tudi Smiljan Mori ki je javnosti znan kot zelo uspešen poslovnež, se tega dobro zaveda, celo tako, da svoje znanje o krepitvi tako imenovane poslovne samozavesti deli z drugimi. V članku se bomo torej osredotočili zlasti na to, kaj lahko že danes naredite za to, da boste bolj samozavestni na svoji poklicni poti. Samozavest je namreč pomemben faktor, ki vpliva na naše delovanje in s tem na doseganje zastavljenih ciljev ter vidnejših uspehov.

Kaj je samozavest? Smiljan Mori jo pooseblja

Samozavestnega človeka ni težko prepoznati. Poglejte samo, kakšen je, na primer, Smiljan Mori. Dobro se zaveda svoje vrednosti, zna si postaviti ceno, pozitivno je naravnan, zadovoljen je sam s sabo, upa si tvegati, spretno in brez zadržkov se sooča z ovirami … Samozavesten človek o tem, kako je samozavesten, ne razlaga vsem okoli sebe, temveč tako zgolj – ravna. Samozavest je tesno povezana s samospoštovanjem in v bistvu predstavlja tudi komunikacijsko veščino, ki močno vpliva na sogovornika, stranko ali občinstvo. Odvisno od priložnosti. Predstavljajte si samo, da bi Smiljan Mori na odru govoril tiho, med svojim nastopom bi pogledoval v tla, bil ves čas smrtno resen, zadržan in deloval tako, da v tisto, o čemer govori, sploh ne verjame. In kdo bo verjel človeku, ki niti sam sebi na verjame? Samozavesten človek zaupa vase, v svoje sposobnosti, spretnosti in zmožnosti. Tudi samozavestnemu človeku se seveda kdaj zgodi, da vase podvomi, a nič zato, dobra novica je, da se samozavesti, tudi poslovne, lahko priučimo in jo skozi življenje obrusimo, kolikor si to pač želimo!

Katere stvari so pomembne pri poslovni samozavesti?

Omenili smo, da si zna Smiljan Mori postaviti visoko ceno. Zakaj ne? Dobro se zaveda, da ima res dragoceno znanje. V poslu si je preprosto treba znati postaviti primerno visoko ceno in to je eden ključnih elementov poslovne samozavesti, ki vas v karieri žene le naprej. Visoka cena seveda ne pomeni, da strankam vrtoglavo zaračunate za prazen nič, temveč da svoje znanje in vse tisto, kar ste pripravljeni deliti z drugimi, primerno ovrednotite. Vsega tega namreč niste pridobili v enem dnevu – tudi Smiljan Mori ne. Za vse to ste verjetno dolga leta garali, si nabirali izkušnje, o tem premišljevali, debatirali z drugimi, se odrekali in ves čas iskali nove poti, da bi dosegli še nekaj več. Zaradi vsega tega je pomembno, da znate sebe in svoje delo primerno (o)vrednotiti. V poslu ni dobro biti preskromen. Ko se zaveš svojih kvalitet, ti postane vseeno za to, kaj misli okolica. Takrat se lahko osredotočiš na tisto, kaj lahko dosežeš. V kolikor o tem sami niste dovolj prepričani, vam lahko na pomoč priskoči Smiljan Mori, ki vam bo po korakih pojasnil, kako si lahko na poslovnem področju postavite visoko ceno.

samozafesti

Če smo dejali, da samozavesten človek izraža zadovoljstvo s samim seboj, to ne pomeni, da se baha pred drugimi. In tudi ne, da ga v poslu naprej žene samo želja po zaslužku. Seveda ne trdimo, da denar v življenju ni pomemben. Menimo le, da samozavestni poslovnež nikoli ni zaslepljen z denarjem, saj to nikakor ni zagotovilo ne za poslovni uspeh ne za srečo na splošno. Denar je lahko eden od motivov, ki dobrega poslovneža žene naprej, poleg tega motiva pa je pomembna še vrsta drugih, na primer samo zadovoljstvo ob doseženem cilju, potrditev v smislu, da nekaj dela prav, da dela v splošno dobro, da tisto, kar počne, počne rad in z največjim veseljem. V življenju je res zelo pomembno to, da v stvareh, ki jih opravljamo, uživamo! Če se gremo resen posel, kot, na primer Smiljan Mori, se z njim ukvarjamo večji del svojega vsakdanjika, zato je preprosto nujno, da do njega čutimo neko strast, zadovoljstvo, užitek.

Vse to, torej tudi poslovna samozavest, je zagotovo povezano s srečo. Če bi vas vprašali, kaj je sreča, bi najbrž dobili vrsto odgovorov. Zagotovo pa se vsaj deloma strinjate s trditvijo, da je človek srečen takrat, kadar v tistem, kar počne, uživa. Torej, da tisto, kar mora delati, dela z veseljem. To so lahko povsem vsakdanje stvari, kot so kuhanje, skrb za otroke ali brkljanje po vrtu, seveda pa tudi poklicna kariera, ki lahko človeka še dodatno izpopolnjuje. Sreča se dogaja v tem trenutku in ne čez eno uro, jutri ali naslednje leto, ko vam bo šef dvignil plačo. Razumete? Sreča je pot, ne cilj. To ste zagotovo že kje prebrali. Človek, ki se tega zaveda, je tudi v poslu bolj samozavesten od drugih. Tudi Smiljan Mori verjame, da je njegova sreča odvisna od njega samega, torej od tega, kako se odziva na okoliščine. Okoliščine oziroma situacije se dogajajo vsem, razlikujemo se pa v tem, kako jih dojemamo in kako se nanje odzivamo.

Kaj še je pomembno pri poslovni samozavesti? Vsekakor to, da imamo res prepričljiv nastop. Če ste kdaj gledali, kako nastopa Smiljan Mori, veste, o čem govorimo. Takšen nastop je zlahka ‘kupiti’, pa niti ni pomembno, kaj človek, ki na tak način nastopa, prodaja. Tako je prepričljiv, da mu preprosto – verjamemo. To je uspešen prodajalec, ki ve, kaj govori, in prepričan je, da bo na koncu tudi nekaj prodal, pa če je to storitev, izdelek …

Verjeli ali ne, kar nekaj raziskav je pokazalo, da v poslu bolj kot talent šteje samozavest oziroma prepričanost vase. Še dobro, da se lahko samozavesti priučimo.

Kako do boljše poslovne samozavesti?

Navedli bomo še nekaj korakov, ki jih na svoji poklicni poti uporablja tudi Smiljan Mori, človek, ki res že na daleč izraža veliko mero samozavesti. A kako sploh verjeti vase, če tega nikoli niste znali? Začnete lahko že s tem, da se preprosto sprijaznite s trenutnim položajem. Je, kar je, ne jezite se nase, ne očitajte si. Raje se iz tega nekaj naučite in raje razmišljajte o tem, kako ste v preteklosti že dosegali vidne uspehe. Podobne občutke lahko doživite ponovno, le zaupajte si, da zmorete. Mnenja drugih tu niso pomembna, naj vas vodi vaš notranji jaz. Za doseganje svojih ciljev vam ni treba prositi drugih, svetuje Smiljan Mori. Vi sami odločate o svoji prihodnosti, zato se spodbujajte v smeri, da ste ustvarjeni za velike stvari. Brez pozitivnega razmišljanja seveda ne bo šlo. Če boste v vsaki stvari skušali uzreti nekaj dobrega, se vam bo to obrestovalo tako v zasebnem kot poslovnem življenju. In ko se vam bo zazdelo, da bi obupali, se na ta pomislek ne ozirajte, temveč vztrajanje na svoji poti, pa naj se zdi še tako težka. Na koncu boste bogato poplačani.

samozafesti-2

Samozavest je, tako pravi Smiljan Mori , nujno potrebna, da se sploh lotite novih poslovnih izzivov. Če boste prestrašeni, boste raje ostali v svoji coni udobja. Ta pa se sama od sebe ne bo razširila, zato se vam lahko zgodi, da ostanete v službi, ki vas ne zadovoljuje, ali pa izpuščate življenjske priložnosti. In zakaj bi kdo verjel v vas, če še sami ne?

Prepričani ste lahko, da je samozavest odličen gradnik odlične kariere. Gre za to, da verjamete, da lahko neko delo uspešno opravite, pri čemer vam je lahko v veliko pomoč tudi to, da res natančno ocenite svoje sposobnosti. Zagotovo imate tudi šibka področja in prav je, da se jih zavedate, nikakor pa naj ne bodo razlog, da bi na svoji poti odnehali. Raje pridno vadite, da bi jih kar najbolje odpravili. Veselite se majhnih zmag in trdno stopajte po začrtani poti. Tudi manjši uspehi nam dvigajo samozavest, zato se jih zavedajte in se zanje nagradite. In če v kakšno stvar vseeno niste prepričani, se ne bojte spraševati drugih po mnenju. Pogled z drugega zornega kota je vedno dobrodošel, ni pa nujno, da bo vplival na to, kako boste ravnali v naslednjem koraku.

Naj vam poslovna samozavest ne povzroča več težav – Smiljan Mori vam je na tem področju lahko res dober učitelj. Že danes se odločite in nekaj tvegajte. Morda sploh ne veste, česa vse ste sposobni!

Avtor prispevka: