kako postati prevajalec

Preverite, kako lahko postanete prevajalec in ali se to izplača?

Kako postati prevajalec, se po večini začnejo spraševati otroci šele v poznejših razredih osnovne šole. Ob spoznavanju tujih jezikov spoznajo zven in izražanje tudi na druge načine. Vsi, ki si želijo postati prevajalci, se po uspešno končani osnovni šoli vpišejo na gimnazijo ali drugo srednjo šolo družboslovne smeri. Priporočljivo je, da se tako učijo vsaj dveh ali treh tujih jezikov. Ne smejo pa zanemariti materinega jezika, slovenščine. Prevajalci morajo zelo dobro poznati predvsem slovenski jezik, da  lahko tuj jezik lepo prevedejo v slovenščino in obratno. Poklic prevajalca zahteva ogromen nabor besednega zaklada. Tega potem tekom let bogatijo z branjem, pisanjem in pogovarjanjem.

prevajalec

Za dodatni maturitetni predmet morajo nujno vzeti, poleg materinščine in prvega tujega jezika, še drugi tuji jezik. Po uspešno opravljeni maturi, se vpišejo na Filozofsko fakulteto, smer Med jezikovno posredovanje. Omejitev slušateljev je zelo velika, zato je potrebno na maturi zbrati čim več točk. Cilj, kako postati prevajalec, je še daleč. V Sloveniji omenjen program izvaja univerza v Ljubljani in Mariboru. V Ljubljani je ogromen izbor študijev tujih jezikov, v Mariboru malo manj. Kateri jezik izbrati, ni ravno lahka odločitev.

prevajalec-2

Prvi ali drugi tuji jezik, ki ga že dobro poznate, ali nekaj povsem eksotičnega, ki je zelo iskan. Ali pa preprosto ekonomski vidik poslovanja s tujimi državami. Bolj instant rešitev pa je pridobitev certifikata. Vsekakor pa izobraževanje na tem področju zahteva ogromno dela. Tuj jezik, ali dva v katera želite prevajati morate do potankosti spoznati. Istočasno pa tudi navade in kulturo ljudi držav, v katerih ta jezik govorijo. Po uspešno končanem študiju prejmete diplomo ali certifikat. Tu pa še ni konec dela. Poiskati morate ustrezno zaposlitev. Povpraševanje po prevajalcih je zelo veliko. Prednost pa imajo tisti, ki posedujejo znanje tujih jezikov, ki jih govori manjše število prebivalcev.

prevajalec-3

Kako postati prevajalec v službi? Lahko se zaposlite v prevajalski družbi, podjetju, ki ima v tujini svoj trg ali pa se odločite za samostojno kariero. Zelo dobro se je strokovno usposobiti v določeni smeri. Prevajalci z znanjem strokovne terminologije so namreč izredno iskani. Posebno v tehničnih smereh. Zelo so iskani tudi sodno zapriseženi prevajalci. Ti si lahko zgradijo krasno poklicno kariero. Tekom delovnih izkušenj določen tuj jezik dodobra spoznate. Z voljo in veliko truda lahko nadaljujete kariero z osvajanjem novega tujega jezika. Tako vam dela zagotovo nikoli ne bo zmanjkalo. Če si želite dinamike in uspeha na poslovnem področju tujih jezikov, se je smiselno vprašati kako postati prevajalec.

Avtor prispevka: