modni oblikovalci

Kako modni oblikovalci začnejo kariero in kje se skrivajo pasti?

Modni oblikovalci so umetniki, ki od začetka skrbijo za videz oblačila. Začne se z idejo, kako naj bi oblačilo izgledalo, nato idejo skicirajo in dajo izdelati. Poskrbijo za vse detajle, od barve, vrste šivov, dodatkov in načina nošenja. Imajo pa modni oblikovalci v modnem svetu težko nalogo, saj je konkurenca zelo velika, težnja po unikatnosti pa tudi.

modni-oblikovalci

Včasih se za poklic modnega oblikovalca učenci odločijo že v osnovni šoli, ko začutijo, da jim je moda blizu in se želijo tudi samo v njej uveljaviti. Tako se lahko vpišejo na srednjo oblikovalsko šolo, kasneje pa študij nadaljujejo na fakulteti. Sicer višja šola ni pogoj za dobro službo v modni karieri. Bolj kot to, je pomembno, kako je modni oblikovalec samoiniciativen, ustvarjalen in pripravljen na trdo garanje. Treba se je zavedati, da je začetek kariere precej težak, saj je svet mode neizprosen in terja veliko trdega dela in spremljanja modnih trendov. Današnji znani modni oblikovalci so začeli kariero s šivanjem oblačil za prijatelje in sorodnike, šele kasneje so njihovo delo opazili modni kritiki in jim ponudili priložnost za sodelovanje.

modni-oblikovalci-2

Če čutite strast do mode in si neizmerno želite  postati modni oblikovalec, potem, se vam bodo gotovo odprla vrata v modni svet, vendar boste prej morali ustvariti nekaj kreacij, ki bodo navdušile. Poleg tega, da imate dober občutek za modo, znanje risanja in oblikovanja, morate znati tudi šivati. Ni dovolj le osnovno šivanje, ampak morate znati vse tehnike, kar pa se najbolje naučite na tečaju šivanja. Že tukaj lahko pride do izraza vaša nadarjenost, kar lahko opazi učitelj in vas predlaga za določene natečaje, kjer se lahko še dodatno izkažete.

Odločiti se morate na katerem področju bi kot modni oblikovalec radi delovali. Bi radi delali v masovni proizvodnji oblačil, ali pa bi radi kreirali modna oblačila znanim osebam? V obeh primerih se boste morali ustvarjalno izkazati, hkrati pa biti pripravljeni na vzpone in padce. Konkurenca je velika, zato se boste morali nenehno dokazovati, sploh če boste želeli biti opaženi. Večjo prepoznavnost si boste zgradili, če boste ustvarili svojo blagovno znamko, kar pa pomeni, da boste poleg kreiranja, morali oblačila znati tudi tržiti. Za začetek se je pametno osredotočiti na en produkt, nato pa se počasi širiti glede na povpraševanje.

modni-oblikovalci-3

Modni oblikovalci v Sloveniji se strinjajo, da je na našem trgu težko uspeti, zato se, če imate možnost usmerite v tujino. Na začetku boste delali, kot vajenec nekoga bolj uveljavljenega, kasneje pa vam bodo trdo delo, ustvarjalnost in izkušnje odprla mnoga vrata v svetu mode.

Avtor prispevka: