Poslovno darilo

Kakšno poslovno darilo podariti v letu 2021?

December je mesec obdarovanja. Poleg obdarovanja domačih, se obdaruje tudi prijatelje in nenazadnje tudi poslovne partnerje ali zaposlene. Poslovna darila so pomembna za vsako podjetje, saj poslovno darilo v prvi vrsti širi prepoznavnost vaše znamke, po drugi strani pa prejemniku pokažete, da ga nimate za samoumevnega in vam sodelovanje z njim nekaj pomeni. Čeprav je izmenjava poslovnih daril primerna čez celo leto, za različne dogodke in obletnice, pa se podjetja za njih največkrat odločajo za praznike in ob koncu leta. Izbira poslovnih daril ni lahka naloga, saj je cilj, da s poslovnim darilom izstopate, hkrati pa mora biti uporabno, da prejemniku ne bo ležalo v predalu.

Kakšno-poslovno-darilo-podariti-v-letu-2021

Kakšen pomen imajo poslovna darila?

Poslovna darila so preverjena praksa med podjetji, ki sodelujejo, podari pa se jih lahko tudi zaposlenim ali ostalim sodelavcem. Kot že omenjeno, imajo poslovna darila nalogo, da širijo prepoznavnost vaše znamke. Za poslovna darila je značilno, da imajo na vidnem mestu natisnjen logotip vašega podjetja, ime podjetja in pri nekaterih še nekatere podatke, ki ljudem omogočijo, da vas lažje kontaktirajo. Večina poslovnih daril so izdelki, ki jih osebe uporabljajo vsakodnevno in zato je darilo obenem brezplačna reklama za vaše podjetje, saj izdelek prejemnik uporablja in logotip vašega podjetja širi med druge ljudi.

Cilj poslovnega darila je, da prejemnik vaše poslovno darilo tudi uporablja, saj je v povprečju sodelovanje s takimi partnerji traja dalj časa. Ena izmed lastnosti poslovnega darila mora zato biti izvirnost. Prejemnik bo z večjim veseljem uporabljal npr. pisalo, ki bi ga v vsakem primeru uporabljal pogosto, vseeno pa je na njem nekaj kreativnega in nevsakdanjega, kar ga loči od ostalih pisal v pisarni. Za poslovna darila je zato priporočljivo, da res premislite, kaj boste poslovnim partnerjem podarili.

Kakšno poslovno darilo izbrati?

Poslovno darilo je lahko katerokoli stvar. Pomembno je, da začnete primerna poslovna darila iskati dovolj zgodaj, saj je na trgu ogromno različnih vrst poslovnih daril in velika izbira vas lahko vas preseneti in se na koncu težko odločite za pravega. Ciljati morate na to, da bo vaše poslovno darilo izstopalo med ostalimi poslovnimi darili, ki jih bodo ostali poslali prejemniku. Naročanja daril se lotite čimprej, da jih boste prejeli dovolj zgodaj, sploh če ste časovno omejeni, da na koncu ne ostanete praznih rok.

Nato se glede na prejemnika odločite za vrsto poslovnega darila. Danes lahko izbirate med različnimi vrstami poslovnih daril za vsakega posameznika, ne glede na to, s čim se ukvarja in kaj ga zanima. Če se odločate za poslovno darilo za dolgoletnega partnerja ali takega partnerja, s katerim se bolje poznate, se odločite za malenkost bolj osebno poslovno darilo. Taka poslovna darila so po navadi bolj namenjena posamezniku. Pri takih darilih se ljudje odločajo za vina ali žganje, za različne vrste medu, čaje, marmelade, pa tudi čokolade ali ostale vrste jedi. Navadno je vsa hrana in pijača pridelana na lokalni ravni, saj se take jedi lažje oblikuje po želji, obenem pa zastopajo vaš kraj. V bolj osebna darila spadajo tudi pripomočki za udobje, kot so blazine, copati ali kopeli.

Ko izbirate bolj osebno poslovno darilo, se morate malo bolj pozanimati o človeku, kateremu je poslovno darilo namenjeno. Ni ravno primerno, da boste nosečnici podarili žganje ali pa veganu izbor salam. Osebna poslovna darila prejemniku povedo, da ste se za njih še dodatno potrudili in jih res cenite.

Odločite pa se lahko tudi za bolj klasična poslovna darila. Klasična poslovna darila so vedno uporabna in primerna so za vse, saj so izdelki takih vrst primerni za ljudi vseh starosti, spola in zanimanj. Tu pridejo v poštev različna pisala, bloki, zvezki, obeski za ključe, koledarji, tekstil, kot so majice in kape, dežniki, skodelice, vžigalniki… Potem pa so tu še USB ključi, slušalke, zvočniki ali prenosne baterije. Poleg tega, da so to izdelki, ki jih bodo prejemniki pogosto uporabljali, je glavna lastnost takih izdelkov vaš logotip, ki je natisnjen na vidnem mestu. V primeru, da nimate ideje, za kakšno poslovno darilo se odločiti, ne boste pri klasičnih darilih nikoli zgrešili. Seveda je poslovnih daril še ogromno več in glede na poslanstvo vašega podjetja lahko izberete takega, da bo res predstavljajo vaše podjetje.

Poleg samega poslovnega darila, je izjemno pomembno tudi oblikovanje napisov na poslovnem darilu. Kot že omenjeno, mora biti logotip na vidnem mestu, da se bo prejemnik vsakič spomnil na vaše podjetje, obenem pa bodo vsi zraven njega jasno videli logotip vašega podjetja. Dobro je razmisliti in oblikovati tudi dodaten napis na izdelku, pa naj bo to slogan vašega podjetja ali pa samo naslov, elektronski naslov ali telefonska števila sedeža podjetja.

Poslovno darilo je lahko promocijsko darilo

Veliko poslovnih daril je tudi promocijsko darilo. Namen je, da z njimi širite glas o vašem podjetju. Nekatera podjetja zato promocijska darila podarjajo vsem, ne glede na to, ali so njihovi poslovni partnerji ali ne. Znano je, da je promocijski material najboljši način predstavljanja podjetja ostalim ljudem, saj se dogaja organsko in ljudem se v misli podzavestno vtisne logotip vašega podjetja, ko uporabljajo vaša promocijska darila. Zato pri promocijskih darilih ne varčujte in jih imejte na zalogi čez celo leto.

 

Avtor prispevka: