mizarsko orodje

Kako postati mizar in kakšno mizarsko orodje boste potrebovali?

Danes v svetu veljaš, če znaš nekaj narediti sam. Vse več ljudi, ki prihajajo iz najrazličnejših poklicev, se zato odloča za najrazličnejša dodatna izobraževanja in tako pridobijo nove kompetence. Sem sudijo tudi vedno bolj priljubljena obrtniška dela, kot na primer mizarstvo. Kakšno mizarsko orodje boste potrebovali in kako uspešno zakorakati v svet obdelave lesa, pa si lahko preberete v spodnjih vrsticah.

mizarsko-orodje-boste-potrebovali

Najprej bi želeli poudariti, da je mizar vse bolj priljubljen in cenjen poklic. Kljub vsemu napredku in poplavi umetnih materialov, je narava še vedno zmagovalka – les je zlato. Izdelki iz lesa so kakovostni in vrhunskega izgleda, ob pravilnem vzdrževanju pa trajnostni in brezčasni. Vse več ljudi želi svoj dom opremiti s tradicionalnimi lesenimi izdelki, ki pa vseeno sledijo novodobnim trendom na področju obdelave in dizajna. Če torej razmišljate o mizarski karieri se morate zavedati, da bo potrebno kar nekaj praktičnega usposabljanja. Tehnike obdelave se razvijajo, zato je ustrezno šolanje nujno potrebno, če želite postati najboljši obrtnik. Pravo mizarsko orodje pa vam bo omogočilo iz lesa izdelovati prave majhne in velike umetnine.

Kako postati sam svoj mojster

Če so vaše mizarske ambicije nekje na nivoju majhne domače delavnice, kjer boste za lastne potrebe izdelovali izdelke iz lesa, potem bo verjetno dovolj nekaj prakse pri že usposobljenemu mizarju. Ta vam bo pokazal ustrezno mizarsko orodje in tehnike, ki jih boste lahko nato prenesli v svojo delavnico. S pridobljenim znanjem pa boste lahko popravili leseno kuhinjsko mizo, izdelali lesene klopi in ostale enostavne lesene izdelke, ki jih potrebujete doma.

mizar

Za vse tiste, ki pa želite v mizarstvu uspeti in zgraditi uspešno podjetniško pot, pa zgolj nekaj vajeniških ur ne bo dovolj. Poklic mizarja namreč zahteva kar nekaj teoretičnega, predvsem pa strokovnega praktičnega izobraževanja. V ta namen obrtniškega uspeha željni posamezniki obiskujejo izobraževalni program mizar, ki ga lahko zasledite na številnih strojnih in lesnih šolah po Sloveniji. Samo izobraževanje traja 3 leta, šolanje pa se zaključi z zaključnim izpitom. Po uspešnem zaključku šolanja se lahko odločite za nadaljnje šolanje, se zaposlite ali pa kariero zgradite v lastnem mizarskem podjetju.

Mizarsko orodje, ki ga boste potrebovali

Ustrezno mizarsko orodje vam pridobljeno znanje omogoči uporabiti v praksi in olajša samo delo s to cenjeno gozdno dobrino. Če želite izdelovati lesene izdelke, ki jemljejo dih, potem se odpravite v tehnično trgovino Lestroj, ki ponuja mizarsko orodje najvišje kakovosti. Zaupajo jim uspešni mizarji, lesarji in ostali lesarski navdušenci. S svojimi bogatimi in dolgoletnimi izkušnjami, vam bodo z veseljem svetovali, katero mizarsko orodje potrebujete v svoji delavnici. Njihova bogata ponudba obsega malodane nešteto izdelkov, ki vam bodo pomagali pri ustvarjanju.

mizarsko orodje 1

Ko izbirate mizarsko orodje, morate biti pozorni predvsem na njegovo kakovost. Vsi novinci s področja mizarstva pa se odločite za strokovno svetovanje. Tako se boste izognili brezglavemu nakupovanju mizarskega orodja, ki ga na koncu sploh ne boste potrebovali. Nekaj odličnih rezil in pravih pripomočkov in vaša mizarska kariera se lahko začne.

Najboljše mizarsko orodje za vse lesarske navdušence

Pri podjetju Lestroj boste našli vso potrebno mizarsko orodje na enem mestu. Vsak mizar, ne glede na to, ali gre za profesionalca ali mojstra iz domače delavnice, bo potreboval krožno žago, različne svedre in spone, električno orodje, rezkalni aparat, maziva in lake za končno obdelavo lesenega izdelka. Poleg tega vam bo delo dodatno olajšala priročna delovna miza s šablonami in pripomočki, kot so kotomer, vpenjalo in merilo, ki zagotovijo natančno izdelavo izdelka. Med obvezno opremo štejemo tudi orodje in pripomočke za struženje, katerih naloga je izdelava lesenih sestavnih delov, kot so na primer noge miz in stolov, z njimi pa lahko ustvarimo tudi različne dekoracije. Če kolekciji dodamo še pripomočke za brušenje in različne rezervne dele, dobimo že kar bogat nabor mizarskega orodja.

Nadgradnja vaše obrtniške delavnice

Vsaka zgodba se mora nekje začeti, mizarska pravljica pa svoj uvod piše z žago in priborom za merjenje. Vrh mizarskega romana dosežemo, ko si svojega dela ne moremo več predstavljati brez naprednega mizarskega orodja. Govorimo o tehnično dovršenih mizarskih strojih SCM, ki so naredili pravi preboj na področju lesne industrije. V skupino SCM strojov uvrščamo CNC stroj, formatno žago in kombinirko.

Kakovosten CNC stroj vam olajša proces obdelave lesa, saj vam zagotavlja natančno vrtanje, rezkanje in žaganje. Je odličen delovni pripomoček, ki ga lahko srečamo v številnih manjših in srednje velikih mizarskih delavnicah. Mizarji ga obožujejo, saj zavzame malo prostora, s svojo multifunkcionalnostjo pa omogoča boljšo organizacijo mizarskega dela. Formatne žage in kombinirke pa so obvezna oprema vsakega velikega industrijskega obrata.

Verjetno največja prednost strojne mizarske opreme je ponovljivost delovnega procesa. Tisti najbolj napredni SCM stroji so opremljeni z moderno programsko opremo, ki omogoča elektronsko nastavitev delovnega procesa. Eden takih naprednih programov je tudi Maestro CAD / CAM, ki ga lahko nadgradite s programom za izdelavo pohištva Maestro Cabinet.

Ravno pri delu z SMC stroji se pokaže velika potreba po šolanih mizarjih. Za delo z naprednimi napravami je potrebno celo dodatno izobraževanje, saj gre za delo, ki zahteva izkušenega mizarja. Zahvaljujoč tehnologiji lahko zato upravičeno trdimo, da je mizarstvo postalo poklic prihodnosti.

 

 

 

 

 

Avtor prispevka: