Poročni fotograf

Poročni fotograf – kako najti pravega?

Za spomin na poroko je pomembno, da vas fotografira profesionalni in kreativni poročni fotograf. Iskanje poročnega fotografa pa ni lahko delo. Poročna obleka, šopek in torta so stvari, ki jih lahko vidite že pred poroko in ste prepričate, da so izdelani po vaših željah in okusu. Poročna fotografija pa je stvar, ki jo boste videli šele takrat, ko bo poroke že zdavnaj konec. Da ne boste razočarani nad poročnimi fotografijami, morate izbranemu fotografu res zaupati in biti prepričani, da bo ustvaril fotografije, ki jih boste lahko občudovali še leta kasneje. V nadaljevanju si preberite, kaj vprašati potencialne poročne fotografe, ko izbirate pravega.

Poročni-fotograf-kako-najti-pravega

1. Fotografski stil

Vsak poročni fotograf ima svoj stil fotografiranja in pomembno je, da se njegova vizija ujema z vašo. Tema in stil poroke močno vplivata na končne fotografije, zato se mora stil fotografiranja ujemati z vašo temo na poročni dan. Nič ni narobe, če vam nek stil fotografiranja, pa naj bo še tako modern, ni všeč. Poroka je dan, ko mora biti po vaše in sem spada tudi stil fotografiranja.

2. Oblikovanje fotografij

Enako velja za oblikovanje fotografij. Obstaja malo morje načinov, kako oblikovati fotografije in posledično ima vsak poročni fotograf svoj stil, ki naredi poročne fotografije ”njegove”. Nekateri imajo na končnih fotografijah raje žive barve, nekateri bolj temne odtenke, spet tretjim pa je najlepše, da slike sploh niso preveč obdelane. Že preden izberete fotografa, se z njim pogovorite o tem in si oglejte primere fotografij z njegovih prejšnjih porok.

3. Pregled celotne galerije s pretekle poroke

Če se navežemo na zgornjo vprašanje, je popolnoma korektno, da potencialnega poročnega fotografa prosite, da vam pokaže celotno galerijo ene prejšnjih porok. Na socialnih medijih se po navadi pojavljajo le najboljše fotografije, pomembno pa je, da dobite občutek poteka celotne poroke. Tega lahko dobite le, če si ogledate celotno galerijo fotografij in če razberete, kaj je želel fotograf z njo povedati in dobite pozitivne občutke, je to definitivno znak, da ste s poročnim fotografom na isti valovni dolžini.

4. Vrste paketov in kdaj se prejme fotografije

Ko se dogovarjate za poročno fotografiranje, se pozanimajte tudi, kakšne pakete nudi dotični poročni fotograf. Če želite poleg fotografiranja še snemanje poroke je vprašanje, ali lahko fotograf organizira tudi to. Potem je še vprašanje ali so zraven vključene še portretne fotografije, poskusno fotografiranje in podobno. In nenazadnje tudi, koliko fotografij bo v paketu.

Po poroki vsak par že nestrpno pričakuje fotografije. Pozanimajte se v kolikšnem času boste prejeli fotografije in v kakšnem formatu. Fotografi skoraj zagotovo ponudijo digitalno verzijo, da si fotografije lahko ogledajo še drugi. Nekateri pa zraven ponudijo fizične oblike in dobro se je pozanimati, kaj boste prejeli.

5. Ali je sodelovanje pri fotografiranju zaželeno?

Ko poročni fotograf spozna par, ima v mislih že približno idejo, kako ju vidi na fotografijah. Mnenje profesionalca je seveda pomembno, saj zaradi izkušenj pozna primerne kraje, kjer bodo fotografije izpadle lepo in pa tudi način poziranja, da bosta mladoporočenca izgledala najbolje. Vseeno pa je pomembno, da fotograf prisluhne stranki in izpolni njene želji, če ima v mislih kaj drugačnega in naredi najboljše iz dane situacije.

6. Povprečen dan na poroki

Vsak poročni fotograf ima na poroki svoj ritual. Prosite ga, da vam opiše, kako poteka delo z njim. Takoj boste dobili občutek, kaj od fotografa pričakovati, če se odločite zanj. Omeni naj se tudi, koliko časa bo prisoten na sami poroki. Te navadno trajajo cel dan, ni pa vsak fotograf prisoten do jutra, kot velikokrat trajajo poročna slavja.

7. Načrt v primeru bolezni

Ker se nikoli ne ve, kaj bo čez nekaj mesecev, ko se boste poročili, je dobro, da poročnega fotografa povprašate, kaj se zgodi v primeru njegove bolezni. Sicer je majhna možnost, da nima rezervnega plana, ampak bolje je, da imate realne informacije, kot da pride večer pred vašo poroko in vam poročni fotograf odpove.

8. Plan za naprej

Če ste se ujeli s poročnim fotografom, ki vidi vašo vizijo in se ob njem počutite sproščeno, je to znak, da ste našli fotografa za vašo poroko. Prepričajte se, da je prost na termin, ko se poročite in z njim sklenite pogodbo, kjer bodo jasno navedeni pogoji in pričakovanja, pa tudi dolžnosti obeh strani. Če ni nobenega pisnega dokaza o dogovoru in vam ga poročni fotograf niti ne predlaga, to ni najboljši znak. Ne samo, da se s pogodbo poročni fotograf zaveže, da bo fotografiral vašo poroko, tudi vi se s podpisom zavežete k plačilu in ostalim pogojem, ki so navedeni v pogodbi.

Avtor prispevka: