poklic mizar

Poklic mizar je še vedno zelo cenjen in iskan. Zakaj?

Poklic mizar je še vedno cenjen in iskan poklic. V zadnjem času vse bolj. Ljudje se ponovno vračajo k opremi iz naravnih materialov. Sem spadajo tudi izdelki iz lesa. Te naredijo prav pridne roke mizarjev, ki lesu ponovno vdahnejo življenje. Čeprav živimo v svetu sodobne tehnologije, obdelava lesa prav nič ne zaostaja za njim. Rojevajo se nove in nove ideje na kakšen način približati les vsem ljudem. Ker so različne vrste lesa, so tudi barve lesnih izdelkov v mnogih odtenkih. Vse pa v naravni barvi. Les izžareva toplino in mir. Zato je pametno, da imamo v stanovanju vsaj nekaj izdelkov iz lesa, če že ne kompletnega pohištva.

Poklic-mizar

Da pa vsi ti izdelki pridejo na trg, poskrbijo pridne roke mizarjev. Izdelki iz lesa so lepi. Iz masivnega pa tudi edinstveni. Ker so leseni izdelki potrebni bolj ali manj v vsakem gospodinjstvu in stavbi, mora za to poskrbeti kar nekaj rok. Poklic mizar je še vedno deficitaren poklic. To pomeni, da mizarjev še vedno primanjkuje. Zato država s posebnimi štipendijami spodbuja mlade, ustvarjalne otroke, da se odločijo za izobraževanje za mizarja. Danes je poklicna izobrazba za mizarja komaj dovolj za zaposlitev v lesni industriji. Trg teži po novih, uporabnih izdelkih. Zato se morajo tudi mizarji nenehno izobraževati. Prav podrobnosti dajo lesnemu izdelku tisti pravi sijaj.

Poklic-mizar-2

Kupci so tudi včasih manj, včasih bolj zahtevni. In dober mizar bo ustregel vsem. S svojim znanjem pa tudi svetoval tako pri ceni, kot pri materialu. Uporabnost lesnih izdelkov je neskončna. Zato morajo mizarji veliko razmišljati na vseh področjih življenja strank. Njihovo delo pa je vse prej, kot lahko. Prenašati morajo velika bremena in vdihavati neprijetne vonjave preden nastane končni izdelek. Poklic mizar pa je še več. Poleg tega mora poznati delovanje premnogih strojev za obdelavo lesa.

Poklic-mizar-3

V preteklosti so bila orodja po večini ročna. Danes se obdeluje les strojno s pomočjo računalniške programske opreme. Zato morajo mizarji prav tako poznati računalniško programiranje na strojih. Vendar morajo, kljub vsej napredni tehnologiji, na koncu izdelek dodelati z rokami in ročnim orodjem. Zato so mizarji, ne samo delavci v mizarski delavnici, temveč tudi umetniki, ki vdahnejo lesu dušo. In ta les potem živi v naših domovih z nami. Ko naslednjič doma pogledate lesni izdelek, se spomnite na človeka, ki ga je izdelal ali vsaj poskrbel, da je prišel v vaš dom. To so bile pridne in ustvarjalne roke mizarja. Zato je poklic mizar še kako cenjen in iskan.

Avtor prispevka: