avtomehanik

Kakšno izobrazbo potrebujete, da lahko postanete avtomehanik?

Tako, kot vsi tehnični poklici, je tudi avtomehanik trenutno eden izmed najbolj iskanih in zaželjenih. Torej, če vas zanima peristaltika avta in se navdušujete nad tem, da vedno nekaj popravljate, potem je ta poklic kot zanalašč za vas. Pot, da postanete avtomehanik, sploh ni tako težka.

avtomehanik

Ne glede na to, ali ima avtomehanik svojo delavnico, ali pa je zaposlen pri podjetju, je njegov delovni čas fiksen, ponavadi je dvoizmenski, saj so avtomehnične delavnice odprte cel dan, oziroma je odvisno od potrebe po delu. Terenski mehaniki, ki so večinoma na terenu, ti pa nimajo fiksnega urnika, oziroma morajo biti bolj prilagodljivi, saj so potrebe na terenu različne. Vsekakor je delo avtomahanika razgibano, pestro in zahteva veliko znanja, strokovnosti in natančnosti. Včasih so prisotne tudi lažje fizične obremenitve, ki pa niso vsakdanje, le določeni trenutki zahtevajo zaščitno obleko, sicer pa je dovolj navadna delovna obleka, ki jo ima avtomehanik. Tehnologija je napredovala vsepovsod in prav tako tudi v avtomobilski industriji, zato se veliko napak na avtomobilih odpravlja računalniško, vendar pa se vseeno zahteva prisotnost avtomehanika, saj je uporaba določenega orodja, sredstev in način popravila, možen le s človeško roko. Prav tako pa avtomehaniki še vedno opravljajo osnovna dela in popravila na avtomobilu, kot je osnovna nega in vzdrževanje avtomobila, vzdrževanje in popravila motornega vozila, testiranje avtoopreme, zamenjava delov avtomobila, naprimer gum, preizkušanje avtomobilskih delov in sistemov, zamenjava starih delov, delo s strankami. Dober mehanik mora poznati celotno delovanje avtomobila in motorja z notranjim izgorevanjem.

avtomehanik-2

Kje lahko avtomehanik najde zaposlitev?

Na trgu je vedno več avtomobilov, zato so potrebe po mehaniki, predvsem dobrih, večje, kot je mehanikov na razpolago, zato boste brez skrbi dobili zaposlitev. Dobre mehanike ponavadi iščejo:

  • Vulkanizerske delavnice
  • Večje servisne delavnice
  • V trgovinah z avtodeli
  • V avtokleparskih delavnicah
  • V avtoelektričnih delavnicah
  • V prodajalnah z avtomobili, kjer nudijo tudi servis
  • V trgovinah z odkupom vozil
  • Pri sosedu avtomehaniku

avtomehanik-3

Poklic avtomehanika zahteva srednjo poklicno izobrazbo, ki jo lahko nadgradite z dvoletnim šolanjem in si pridobite naziv strojni mehanik. Obstajajo učni programi, preko katerih se lahko za ta poklic priučite v kateremkoli obdobju v življenju. Delo mehanika pa poleg osnovne izobrazbe zahteva nenehno učenje, spremljanje novosti, saj se na trgu pojavljajo sodobnejši avtomobili. Poznati mora tudi druge specifike, naprimer tehnično dokumentacijo, poznavanje elektronike in računalništva. Avtomehanik mora biti tudi zelo natančen, iznajdljiv, samoiniciativen, dosleden, vztrajen in ker skrbi za našo varnost na cesti, tudi odgovoren.

Avtor prispevka: