Pečarstvo

Kako postati strokovnjak na področju izdelave in montaže kaminov?

Če želite postati strokovnjak na področju izdelave in montaže kaminov, je ena izmed možnosti, da se izučite v poklicu pečarja ali pa, če si poiščete službo v podjetju, ki se ukvarja z izdelavo, montažo in prodajo krušnih peči, kaminov na drva in številne druge podobne izdelke. Številna podjetja, med njimi tudi Pečarstvo Hrovat, montirajo razne vrste kaminov in peči.

Dobro je, če imate vsaj nekaj znanja iz zidanja in gradnje, tako da boste dobro vedeli, kako so kamini nameščeni v novih konstrukcijah. Sedaj potrebujete le veliko volje in sreče, da najdete strokovnjaka na področju izdelave in montaže kaminov, ki bo z vami pripravljen deliti vso potrebno znanje, ki ga potrebujete, če želite postati uspešen strokovnjak na tem področju.

strokovnjak-na-podrocju

Pečarstvo – opis poklica pečar oziroma pečarka – restavratorski sodelavec/ka

Vrhunska in kakovostna izgradnja ali morda celo prenova peči ali kaminov je izdelek pečarja. Izučen pečar lahko naročniku svetuje pri izbiri materiala, videzu, velikosti peči, mu predstavi strošek izvedbe in tako lahko zagotovi, da bo ogrevanje varno, predvsem pa kakovostno. A pečarstvo zajema veliko več.

Kaj je pečarstvo in kaj pečar po navadi dela?

Sama obrt se je razvijala iz lončarstva, kar je del pomembnega razvoja za slovensko podeželje in takrat je bilo pečarstvo cenjeno. V samem začetku procesa je izhajalo iz preproste priprave kurišča, nato do črne kuhinje in kasneje do štedilnika. Pomemben proces je vplival tudi na razvoj gradov in meščanskih hiš, kjer so kurili v kamine, ki so bili okrašeni z ornamenti.

Skozi tehnološki razvoj v ogrevanju je sredi sedemdesetih let 20. je obrt pečarstva začel zamirati. V stanovanjskih objetih je takrat veliko ljudi odstranilo kamine in peči za ogrevanje. Dejavnost pečarstva se je preusmerila v polaganje keramike, pa vendar danes pečarstvo znova dobiva svoj prostor in veljavo. Delo pečarja pa je tudi restavratorsko, saj je kar nekaj gradov ali starih hiš, kjer so vgrajene stare peči in kamini. Brez pomoči pečarja in njegovega znanja kamini ne bodo primerno urejeni.

Ob novogradnji peči mora pečar poznati arhitekturni načrt, tehnično dokumentacijo in razvod dimovodov. S tem zagotavlja varno in učinkovito ogrevanje. V načrtu gradnje so navedene tudi inštalacije, ki skrbijo za požarno varnost. Seveda to še ni dovolj. Pečarstvo mora zajemati znanja, ki so raznovrstna in še kako potrebna, saj mora pečar poleg materialov in postopkov za postavitev kamina ali peči, poznati predpise o požarnem varstvu, prav tako ekološke predpise, poznati mora vrste izolacij. Prav tako mora imeti znanje o zidanju, pleskarstvu in še bi lahko naštevali. Vso to znanje je moč pridobiti v poklicno – tehničnem izobraževanju. A če želite postati strokovnjak na tem področju, je treba opraviti še mojstrski izpit, kjer lahko pokažete svoje znanje, spretnosti, ideje in veščine.

Torej če ste bili mnenja, da je lahko postati strokovnjak na področju izdelave in montaže kaminov, boste mnenje kmalu spremenili. Namreč, poleg vsega naštetega znanja mora pečar imeti dobre psihofizične sposobnosti, za opravljanje dela v zaprtih prostorih, kjer se nabira veliko neprijetnih vonjav in prahu. Prav tako mora biti pečar v dobri fizični formi, saj mora prenašati opremo in material, dober voh, vid in otip.

Pečarstvo – pečar kot restavratorski sodelavec.

Če imate vstopne pogoje, kot so znanje in predvsem spretnosti s področja poznavanja tehnologij dela, tehničnega risanja, osnovnih in pomožnih pečarskih in keramičarskih materialov, prav tako pa ročnega in strojnega izdelovanja pečarskih oziroma keramičarskih elementov na nivoju srednjega poklicnega izobraževanja ste na četrt poti, da postanete na področju izdelave in montaže kaminov, še večji strokovnjak.

Eden od vstopnih pogojev je tudi, da so po restavratorski metodologiji dokumentirani opravljeni posegi v skladu s poklicnim standardom. Ta je del kataloga, na objektih stavbne dediščine. Če jih je restavrator z opravljenim strokovnim izpitom za varstvo kulturne dediščine, seveda. In še zadnji vstopni del, ki zajema vsaj tri leta vaših delovnih izkušenj na obnovi objektov stavbne dediščine. Vse to mora potekati pod vodstvom potrjenih restavratorjev z opravljenim strokovnim izpitom, za varstvo kulturne dediščine in z referenčno listo.

Seveda ni prioriteta, da urite svoje veščine v vodah pomožnega restavratorja, ki spada v bolj usmerjeno umetnost in humanistiko oziroma v domačo umetnostna obrt, kjer so vsi izdelki unikatni, ali drugače imenovani umetniški izdelki. Pečarstvo je na vseh področjih unikatno in umetniško.

Pecarstvo

Pečarstvo – kako do kariernega uspeha, razvoj podjetja in strokovnjaka?

Srečevanje z izrazom uspešna kariera, je kar pogost in za marsikoga je videti preprosto, pa vendar, ni tako enostavno. Če si želite kariernega uspeha, dobro stoječega podjetja in na področju pečarstva ostati strokovnjak za celo obdobje življenja, si poglejte podjetje Pečarstvo Hrovat.

Dolgoletne izkušnje in poznavanje zgodovine na področju pečarstva, veliko vloženega znanja in spremljanja na področju ogrevanja, ki se je skozi desetletja spreminjalo in tehnološko razvijalo, pa je vseeno podjetje Pečarstvo Hrovat vedno temeljilo na delavnosti, zanesljivosti in predvsem ostalo zvesto tradiciji, ki jo je podjetje lepo speljalo v nov moden trend z vedno novimi idejami in znanjem.

Pot do uspeha je odvisna predvsem od vas. Vaše želje po uspehu, vaše miselnosti in iznajdljivosti, ki se mora prilagoditi tudi vsem spremembam, s katerimi se boste srečevali v poslovnem svetu. Predvsem se ne bojte sprejeti izzivov in zapomnite si, če ostanete pošteni, delovni, zanesljivi in znate pečarstvo, kot tradicijo obarvati sodobno, potem je vaš uspeh zagotovljen.

Avtor prispevka: