Ahilova tetiva

Ahilova tetiva – sindrom preobremenitve ali tendopatija

Najdaljša tetiva v telesu Ahilova tetiva se nahaja na zadnji strani našega stopala, za in nad peto. Skozi to tetivo se v peti nahajajo mišice za hojo in tek. Bolezen se pojavlja tako pri ženskah, kakor pri moških, v starosti med 30 in 50 let.

Vnetje se običajno pojavi pri ponavljajočih se gibih tetive ali mikrotravmah. V kolikor je kronična, lahko postane dejavnik za slabše vsakdanje delovanje bolnika. Do neke mere ima tetiva sposobnost celjenja manjših poškodb, ki se pojavijo, kadar se pa te vrstijo, pa postopoma povzročajo poškodbe tetivnih vlaken.

Ahilova-tetiva

Vzroki za ponavljajočo ahilovo tetivo so njena prekomerna uporaba (tekači na dolge proge, plesalci, teniški igralci, skakalci, ipd.), napačna vadba, trening z neprimernimi čevlji, vadba na spolzkih in trdih tleh, povečana telesna teža, dolgotrajno uživanje antibiotikov iz razreda kinolonov. V primeru spremenjenega ritma treningov oziroma pri povečanju intenzivnosti le teh, tudi pri izrastu kosti na zadnji strani petek. Hkrati pa se lahko pojavi tudi pri bolnikih z ankilozirajočim spondilitisom in bolnikih s psoriatičnim artritisom.

Simptomi se običajno kažejo z bolečino vzdolž tetive. Pojavi se lahko tudi lokalna oteklina in togost gleženjskega sklepa. Največkrat se simptomi pojavijo zjutraj, ko se zbudite. V nekaterih primerih, pa se pojavijo šele naslednji dan po intenzivni telesni aktivnosti. Pojavljajo se tudi med vadbo ali hojo. Torej, tipični simptomi so togost, bolečina, slabost, edem in občutek trde tetive.

Bolečina se lahko locira v sredini tetive ali v njeni peti. V obeh primerih je povzročitelj degeneracija kolagenskih vlaken tetive.

Diagnoza se postavi s pravilno anamnezo in temeljitim kliničnim pregledom. Pomožne preiskave so rentgen, ultrazvok, magnetna resonanca.

Zdravljenje je običajno je večinoma konzervativno. Sem sodi omejevanje dejavnosti, katere lahko poslabšajo simptome. Izvajamo lahko tudi terapijo z ledom, med 5 in 7 dni uživamo protivnetna zdravila, čevlji nad bodo z mehkimi podplati ali čevlji z odprtimi prsti.  Dobrodošla je tudi fizioterapija z masažami. Pomembna je tudi normalna telesna teža. Če se konzervativno zdravljenje tudi po enem letu ne obnese in ne učinkuje, lahko pomaga operacija. Operacija pride v poštev zlasti pri hudem kalcificirajočem tendonitisu. Pri operacijo gre za čiščenje prizadete tetive, previdno spenjanje in ponovna pritrditev na peto, odstranitev brazgotin in vnetnega tkiva, v kolikor je prisoten kostni izrastek pete, tudi njega se odstrani.

Obdobje okrevanja je odvisno od primera do primera, vendar traja nekje v povprečju med 7 in 8 mesecev.

Ahilova-tetiva-2

Ahilova tetiva lahko povzroči nekatere zaplete. Najresnejši zaplet je ruptura tetive. Ta je posledica postopne degeneracije tetive. Čuti se kot ostra bolečina v zadnjem delu, pri tem pa je nemogoče hoditi in upogniti gleženj.

Vsekakor je najbolj pomembna natančna analiza vzroka, saj se v več primerih bolezen tetive spremeni v kronično težavo s slabim odzivom na konzervativno zdravljenje. Bolnik je primoran spremeniti način življenja, ki vključuje občutno manj športnih aktivnosti.  Zato je nujno, da odkrijemo pravi vzrok in lahko zdravnik določi ustrezno zdravljenje. Le tako je tudi to najbolj učinkovito.

Seveda ni nujno, da je Ahilova peta zgolj bolezen športnikov in ljudi, ki izvajajo večje telesne napore, vsekakor pa se najhitreje pokaže prav pri športnikih, tudi pri amaterjih.

Avtor prispevka: