Unikatna oblačila

Unikatna oblačila so plod ustvarjalnosti in trdega dela

Unikatna oblačila so vse bolj priljubljena – z njimi sporočamo, da smo posebni in da se cenimo. V množici oblačil tista, ki so izdelana ročno in po meri, zagotovo izstopajo, v njihov videz pa je vštetih nešteto ur ustvarjalnega razmišljanja in dela. Tudi ponesrečenih poskusov, seveda. Zato vam danes razkrivamo, kako sploh pride do tega, da izdelkom lahko rečemo ‘unikatna oblačila’, in kaj to pomeni tako za ustvarjalca kot naročnika oziroma kupca.

Unikatna-oblacila

Spoznajte Fi&Ti

Blagovna znamka Fi&Ti je na trgu sorazmerno sveža. Pojavila se je kot rezultat znanja in izkušenj, predvsem pa želje po kvalitetnih oblačilih za naše najmlajše. Kot vsaka mama je avtorica ideje želela kvaliteten izdelek, ki dobro prenaša številna pranja ter sušenja ob pogosti uporabi. Vsem je namreč znano, kako hitro menjamo obleko pri majhnih otrocih. Posebej lahko izpostavimo, da so oblačila Fi&Ti kvalitetna, modna in udobna. Izdelki so barviti, otrokom zanimivi, po naročilu izdelani z dodatno aplikacijo ali pa z že ustvarjenim potiskom tekstila. Prav tako so z izborom materialov trajnostno naravnana.

Spoznajte-Fi&Ti

Ime Fi&Ti želi s svojimi visokimi standardi kvalitete materialov in natančnega ročnega dela doseči prepoznavno mesto v svojem okolju ter širše. Vsak izdelek je narejen posebej skrbno od same skice do končnega izgleda. Z željo in ciljem čim bolj približati se kupcu se seveda iščejo tudi nove poti in kanale, kako ugoditi čim več željam ter potrebam naročnikov. Biti dostopen širšemu krogu ljudi zahteva kopico detajlov, na katere opozarja postopek sam. Pri izbiri ustvarjalca tako otroških kot odraslih oblačil je pomembna celotna obravnava, ne samo končni izdelek. To pa pomeni, da morajo v celotnem procesu vsi deležniki odlično opraviti svojo vlogo; tako dobavitelji materialov kot oseba, ki izdeluje unikatna oblačila FI&Ti, do končnega izgleda oziroma predaje tega v lično zapakirani embalaži.

Če si želite ogledati več fotografij unikatnih oblačil, obiščite Facebook stran Fi&Ti.

Stopite v stik z ustvarjalci neposredno, veseli bodo prav vsakega povpraševanja:

Mail: filipintimea@gmail.com

Telefon: +386 41 386 868

Kako nastanejo unikatna oblačila?

Pri nastajanju novega unikatnega Fi&Ti oblačila se projekt začne s skico, ki predstavlja naš končni izdelek. V naslednji fazi se izdela kroj. Za tem pa sledi postopek izbire pravega materiala, ki ga imamo v mislih že ob skiciranju izdelka. Pri Fi&Ti je največji poudarek na bombažu, ki predstavlja velik delež v ponudbi. Pri poletnih unikatnih oblačilih se največkrat uporablja jersey, ki je prijeten na dotik, nudi izjemno vpojnost, obenem pa je preprost za vzdrževanje. Nekoliko kompaktnejša je prevešanka, ki jo prepoznamo po gladki prvi strani, na drugi pa ima kratke vozličke. Prav tako kot jersey nudi izjemno udobje v nošnji. Za izbiro materiala pride faza krojenja poskusnega modela. Prvi poskusni model nam pokaže pomanjkljivosti in možnosti izboljšave izdelka. Tako se nemalokrat končni izdelek lahko tudi razlikuje od izvirne skice. Preden se stranki ponudi določen izdelek, mora ta opraviti nekaj kontrolnih točk, ki so pokazatelj tako kvalitete materialov kot same izdelave.

Butična izdelava ima svoje prednosti

Pri butični izdelavi oblačil Fi&Ti lahko izpostavimo določene prednosti. Serije so majhne. Včasih se izdela samo en izdelek v določeni številki, lahko pa gre za popolnoma individualen dogovor med naročnikom ter oblikovalcem. Na ta način se več časa posveti načrtovanju ter usklajevanju končnega izdelka. Pri butični izdelavi posameznega kosa oblačila je vse izdelano ročno. V primerjavi z večjimi podjetji, ki lahko krojijo po sto in več kosov v eni seriji, je pri Fi&Ti naenkrat v delu en izdelek. Takšna organizacija dela ima, kot že omenjeno, določene prednosti, saj vendarle gre za unikat. Včasih določena stranka pride z izdelano idejo o končnem izgledu oblačila. Na omenjen način se ji lahko približa in uresniči želje.

Zanimanja za kvalitetno izdelana otroška in odrasla oblačila je vedno več morda ravno zaradi poplave cenenih izdelkov iz tujine. Tako kot na drugih področjih je tudi na področju izdelave unikatnih oblačil čas, da podpremo domače modne oblikovalce, krojilje, šivilje ter preostale mojstre v celotni tekstilni industriji. Fi&Ti je majhen ponudnik na tržišču, ki pa sledi lastni viziji o razvoju, predvsem pa zavedanju o ohranjanju panoge oblikovanja tekstilij.

Avtor prispevka: