sedežne garniture

Kvalitetne sedežne garniture: kako izbrati pravo za vaš dom

Če Tonči pravi, da je sedežna garnitura udobna, potem to zagotovo drži.

Tonči je maček. Do konca razvajen tigrasti štiriletnik, ki ima velikokrat zadnjo besedo v naši hiši. Ko zamijavka, mi skočimo. Saj veste, kaj si misli mačka, ko gleda svojega človeka? »Hrani me, boža me, pelje me k veterinarju – jaz sem bog!« Naš Tonči se tako tudi obnaša: kot najvišje božanstvo tega sveta.

In Tonči si jemlje pravico, da preveri vsako novo stvar, ki jo prinesemo domov. Sedežna garnitura nikakor ne more biti izjema.

Kvalitetne sedežne garniture za razvajanje

Sedežna garnitura je eden izmed najpomembnejših kosov pohištva v stanovanju. Ko smo doma, preživimo največ časa v udobju kvalitetne sedežne garniture. Je osrednji del največjega prostora našega doma in hkrati stična točka družine ter družabni prostor, kamor povabimo ljudi, ki pridejo na obisk.

Zaradi pomembnosti, ki jo ima v našem življenju, moramo biti pri nakupu pozorni na številne dejavnike. Nikakor ne smemo zanemariti dejstva, da bo sedežno garnituro uporabljal tudi Tonči – kosmati hišni ljubljenček z ostrimi kremplji in zobki ter obilico dlake.

sedežne garniture
kvalitetne sedežne garniture vseh velikosti in barv

Sedežna garnitura včeraj, danes in jutri

Ob pregledovanju ponudbe sedežnih garnitur, smo se spraševali ali bomo v široki ponudbi izdelkov znali izbrati tistega, ki bo zadostil vsem našim željam in potrebam. Ugotavljali smo, da si je vsak član družine drugače zamišljal podobo izdelka, ki smo ga izbirali. Primerjali smo ponudbo tovrstnih izdelkov v preteklosti s ponudbo sedanjosti in poskušali najti tisto sedežno garnituro, ki bo imela karakter svojih prednikov, a bo hkrati sodobna in moderna.

50. in 60. leta so v domove prinašala kavče, zofe in fotelje, ki so bili namenjeni zgolj formalnemu druženju. Pohištvo je bilo oblikovano za sedenje oziroma pravilno pokončno držo. kavči, zofe in fotelji so zato imeli srednje visoka naslonjala.

70. leta so zaznamovale asimetrično oblikovane zofe, ki so postale udobnejše od svojih predhodnic, četudi so največkrat delovale kot umetniški kos.

90. leta so zapovedala minimalistične linije. Sedežne garniture so imele strogo ravne linije in s svojo velikostjo zasedale ogromno prostora. Zaradi potrebe po druženju in sproščanju v udobju oblazinjenega pohištva, se je povečal sedalni del, naslonjala pa so se znižala.

Prihodnost naj bi v naše dnevne sobe ponovno prinesla glamur, saj se oblikovalci nagibajo k oblikovanju garnitur zaobljenih linij in oblik. Garniture bodo ohranile udobnost, a bodo istočasno prevzele osrednjo vlogo v prostoru.
Poleg sive, rjave in umazano bele barve bodo pohištvo krasili odtenki rožnate, pudraste, modre in nebesno modre ter pastelno in travnato zelene barve.

V trenutni ponudbi dvosedov, trosedov, počivalnikov, kotnih sedežnih garnitur in ostalih izvedenk v številnih barvnih kombinacijah, med katerimi smo izbirali pri URBA ambient, se lahko hitro zmedeš in izgubiš, zato smo se izbire lotili sistematično.

Kako izbrati primerno velikost?

Velikost kvalitetne sedežne garniture je odvisna od velikosti prostora, kamor jo želiš umestiti.
Biti mora sorazmerna s prostorom, v katerem se bo nahajala, zato smo morali pred nakupom sedežne garniture prostor natančno in predvsem pravilno izmeriti.

Na kaj smo bili pozorni in kaj smo izmerili:

 • širino zunanjih in notranjih vrat, stopnic in hodnikov, saj bomo skozi nje in po njih prinesli sedežno garnituro. Elementi sedežnih garnitur so največkrat že vnaprej sestavljeni, kar je lahko velika težava, ko jih skušamo prinesti v notranjost domovanja. Manj težav je z modularnimi garniturami, ki se lažje prenašajo in prilagajajo prostorom.
 • razdaljo od tal do okenske police oziroma parapeta okna. V kolikor bomo sedežno garnituro postavili pod okno, se mora okno neovirano odpirati.
 • širino vrat, če se vrata odpirajo v prostor. Na ta način bomo zagotovili normalen vstop v prostor.
 • širino in dolžino radiatorja oziroma grelnih teles ter njihov položaj v prostoru. Grelno telo mora biti vsaj 10 cm oddaljeno od pohištva, da ne pride do neposrednega stika ter s tem do poškodbe ali deformacije materiala.
 • neto površino prostora, ki jo bomo namenili sedežni garnituri
 • upoštevati moramo tudi ostalo pohištvo in ovire v prostoru

Ljudje smo vizualna bitja, zato smo si na tleh s krep lepilnim trakom označili območje, ki ga bo zasedla sedežna garnitura, ki smo si jo ogledovali. Da smo dobili tridimenzionalno predstavo, smo uporabili še prazne škatle in jih zložili v obliki želene garniture ter preko njih položili rjuho. Na ta način smo si najlažje predstavljali kako bo izbrana sedežna garnitura izgledala v našem prostoru.

sedežne garniture
kotne sedežne garniture dopolnijo prostor

Različice kotne sedežne garniture za vse okuse

Prostor, kamor bomo postavili sedežno garnituro ni pretirano velik. Ker je vse obstoječe pohištvo nameščeno ob eni steni, si dnevne sobe nismo predstavljali brez kotne sedežne garniture, ki bo dopolnila prostor.

Sedežne garniture in druga oprema za dom URBA ambient nam dajejo na izbiro garniture s širokimi sedalnimi površinami, kjer je sedenje in ležanje res udobno. Izbiramo lahko med levo in desno postavitvijo ter med moderno in klasično obliko kotne sedežne garniture.

Če bi imeli nekoliko večji prostor, bi bila izbira sedežne garniture v obliki črke U naša izbira. Ker pa sodi v manjši prostor nižji model sedežne garniture, ki ima višje blazine in je brez naslonov za roke, smo se poskusili odločiti za takšnega. Sedežni garnituri brez naslonov za roke se poveča sedalna površina, zato deluje sedežna garnitura lahkotneje.

V našem ožjem izboru je pristala garnitura z levo postavitvijo in možnostjo spremembe v posteljo. Ima dodaten predal, v katerega bomo pospravili posteljnino. Na sedežni garnituri bomo udobno sedeli in kakovostno spali. H garnituri sodi tudi manjši tabure, ki se lahko uporablja kot naslonjalo za noge, mizica ali kot dodatni sedež.

Uporabnost sedežne garniture za naše največje udobje

Četudi so garniture narejene v skladu z normativi, ki določajo dolžino elementa med 170 in 250 cm, globino med 80 in 103 cm, višino med 66 in 91 cm ter naklon naslonjala med 108 in 105 stopinj, se vsak posameznik sam odloči, kakšna sedežna mu najbolj ustreza.
Izbira kvalitetne sedežne garniture je odvisna od navad in potreb oseb, ki jo bodo uporabljale. Upoštevati je treba, kakšen je najpogostejši položaj telesa, ko uporabljamo sedežno garnituro:

 • tisti, ki radi ležite: vam ustreza podaljšan sedalni del
 • tisti, ki jo uporabljate za spanje: vaša sedežna garnitura se mora raztegniti in podaljšati v ležišče
 • tisti, ki na sedežni garnituri berete ali gledate televizijo: izberite višji naslon, z možnostjo nastavitve višine in nagiba ter z izvlečnim naslonom za noge

Modernim sedežnim garnituram povečujejo funkcionalnost inovativni dodatki. Poleg klasičnih predalov za shranjevanje posteljnine so kvalitetne sedežne garniture opremljene z leseno izvlečno poličko za odlaganje manjših predmetov ali v sedežno garnituro vgrajeno mizico.
Mi smo se še posebej razveselili posebnega integriranega prostora, ki naj bi bil prostor za knjige, a se bo pri nas zagotovo spremenil v počivališče oziroma skrivališče našega hišnega ljubljenčka. Tonči bo navdušen.

sedežne garniture
usnjene sedežne garniture niso primerne za hišne ljubljenčke

Tekstil sedežnih garnitur, ki vzdrži »napade« hišnega ljubljenčka

Tonči ima ostre kremplje in zobke ter kosmat kožuh, zato smo se morali pri izbiri sedežne garniture še posebej posvetiti izbiri tkanine. Biti mora vzdržljiva, da bo uspešno kljubovala vsem njegovim »napadom«, zato iščemo takšno vrsto tkanine, ki bo zadostila naslednjim kriterijem:

 • trpežnost pred praskami in raztrganinami
 • preprosto odstranjevanje dlak
 • preprosto čiščenje

Mikrotkanine in tkanine iz sintetičnih vlaken preprečujejo vdor krempljev in se ne trgajo ob raztezanju.
Tkanine z impregnacijskimi premazi preprečujejo vpijanje tekočin, s tkanin iz sintetičnih vlaken pa je lažje odstraniti madeže kot s tkanin iz naravnih vlaken.
Naravne tkanine so največkrat statične in dlako privlačijo nase kot magnet, zato moramo izbrati antistatično tkanino, ki odbija živalske dlake.

Izbrati moramo tudi takšen tekstil, ki se pri čiščenju ne bo poškodoval in barve ne bodo zbledele. Zavedamo se, da je potrebno sveže madeže odstraniti v najkrajšem možnem času od nastanka, zato iščemo tekstil, ki se ga preprosto pobriše s čisto, mehko, vlažno in vpojno krpo. Živalske dlake pa se z njega enostavno posesajo ali odstranijo z lepljivim trakom.

Kakšen material zagotavlja udobje sedežnih garnitur?

Oblikovanje organskih oblik garnitur je najlažje s poliuretansko peno, zato jo proizvajalci tudi največkrat uporabljajo.
Najboljši pokazatelj kakovosti materiala je zagotovo cena, zato moramo biti pri izbiri sedežne pozorni na njo.
Najkakovostnejše poliuretanske pene so tiste, ki se prilagajajo obliki telesa in se po uporabi vrnejo v prvotno stanje.

Poleg poliuretanske pene je pomembno še vzmetenje.
Izberemo takšno, ki se prilagodi našemu načinu uporabe pohištva.

S pravilno izbiro barve bo sedežna garnitura zasijala v prostoru

Barva, ki smo jo izbrali, je bila všeč vsem članom družine, saj se nevtralna sivina odlično poda k ostalemu pohištvu v prostoru. Sive kotne sedežne garniture so drugače osnovni element industrijskega sloga notranjega oblikovanja, ki nam je všeč. Odlično se kombinirajo z dodatki hladnih kovinskih tonov. Če bomo želeli, bomo sedežno popestrili z okrasnimi blazinami in pregrinjali v temno modri, temno zeleni ali mat črni barvi ter prostor dopolnili z lesenimi in kovinskimi dodatki.

Zanemarljivo ni niti dejstvo, da je na sivi tkanini Tončijeva sivo-rjava dlaka skoraj nevidna. Ker pa so prevleke snemljive in pralne, bo čiščenje toliko lažje.
Ko se bomo naveličali sive barve, bomo pač kupili prevleko druge barve. Preprosto.

sedežne garniture

Izbrali smo pravo sedežno garnituro

Vsekakor smo si oddahnili, ko smo ugotovili, da bomo sedežno garnituro brez težav prinesli skozi ozke hodnike do naše dnevne sobe. Zavita v zaščitno folijo je bila strašljivo šumeča za našega Tončija, ki je dogajanje v prostoru spremljal z varne točke na vrhu omare.
Ko smo sedežno osvobodili plastičnega ovoja in jo namestili na njeno mesto v dnevni sobi, je zasijala v svoji lepoti.

Večer smo preživeli ob gledanju filma, udobno zleknjeni po naši prekrasni sedežni garnituri.
In tudi Tonči je, zvit v klobčič, zadovoljno predel na delu garniture, ki si ga je prisvojil.

Avtor prispevka: