peleti

Naravna biomasa ali peleti nam omogočajo najboljši izkoristek pri ogrevanju

Tako kot drugod je tudi pri nas postala raba lesenih pelet ena izmed največkrat izbranih oblik ogrevana. Način ogrevanja predstavlja standardizirano obliko biomase, ki se jo s procesom komprimiranja pretvori v suho žagovino in kasneje v majhne valjčke. Pridobljeno zmes imenujemo peleti, le ti imajo nizko vsebnost vlage, kar jim omogoča visoke izkoristke pri izgorevanju. Več informacij o peletih, izdelavi ter rabi si lahko poiščete na naslednji spletni strani  http://www.pleskar.eu/peleti/. Lesene pelete se večinoma uporabljajo za ogrevanje večjih stanovanjskih objektov. Zaradi enostavne rabe ter dobrega izkoristka pa jih uporabljajo tudi v elektrarnah za proizvodnjo električne energije. Lahko rečemo, da so  peleti najboljši nadomestek premoga. Predstavljajo najenostavnejšo oblika ogrevanja.

Proizvodnja pelet poteka na način, da se stisne suho lesno biomaso, ki je predhodno pripravljena. Pripravljeno maso močno stisnejo s posebno stiskalnico. Pri postopku se določi tudi debelina peletov. Tako potuje masa skozi stiskalnico, kar povzroči tudi visoke temperature pri stiskanju in masa se spremeni v naravno lepilo. Ta način izdelave omogoča, da peleti ohranijo obliko tudi ko se ohladijo.

Po sestavi so peleti narejeni skoraj iz vseh vrst lesa. Pri predelavi peletov se v Evropi pa ne sme uporabljati recikliranega lesa ali kakršnih koli zunanjih primesi. Ti standardi o čistosti lesa so pogoj, ki postavlja pelete med najčistejša goriva, ki so na voljo.

peleti

Veliko ljudi se za pelete odloča iz razloga enostavne uporabe popolnoma avtomatske peči. Pri čemer je potrebno nasuti pelete v zalogovnik peči, saj za vse ostalo poskrbi peč sama. Izbrani peleti predstavljajo izredno hvaležno biomaso, saj pepel, ki ostane od izgorevanja enostavno odložite kar na vrt. Čas v katerem živimo, je vsekakor namenjen vse večji avtomatizaciji tako pri poslovanju kot tudi v domačem okolju, ogrevanje s peleti vam vsekakor prihrani čas za pomembnejše aktivnosti kot je druženje z otroci, saj je vaša naloga samo napolniti zalogovnik ter nastaviti termometer in že vas ob prihodu domov pričaka topel dom.

Raziščite ponudbo in si zagotovite svojo zalogo pelet še pred začetkom kurilne sezone.

Avtor prispevka: