lesena okna

5 razlogov, zakaj so lesena okna najboljša izbira za vaš dom

Vsaka hiša je odsev ljudi, ki tam živijo. Ne glede na to ali gre za novogradnjo ali zgolj prenovo hiše, morate elemente izbrati tako, da odražajo vaš osebni stil in imajo dolgo življenjsko dobo. Okna (https://www.lesenaokna.net/lesena-okna/) močno vplivajo na končni izgled hiše, poleg tega pa pripomorejo tudi k udobju v vašem domu. Čeprav je na trgu veliko vrst oken, lesena okna še vedno spadajo med najbolj priljubljeno izbiro. Gre namreč za vrsto oken, ki vam omogočijo prijetno bivalno udobje, saj gre za naraven material, ki je človeku najbolj blizu. Les je na splošno priljubljen material za stavbno pohištvo in v nadaljevanju si preberite 5 razlogov, zakaj so lesena okna in vrata najboljša izbira za vaš dom in na kaj biti pozoren pri izbiri lesenih oken.

1. Naraven material v vašem domu

Od vseh materialov, ki se uporabljajo v gradnji, spada les na najvišje mesto. Les so naši predniki uporabljali za gradnjo že od prazgodovine. Gre namreč za material, ki je naraven in zato najboljši spremljevalec človeka.

Le malo je materialov, ki bodo v vaš dom prinesli tako mero tradicionalnosti in domačnosti, kot lesena okna. Vsako leto prihajajo novosti na področju gradnje, les pa ostaja. To je znak, da gre za material, ki se ljudem, zaradi svoje topline dopade. Naj bodo to lesena okna in vrata ali pa ostali kosi pohištva, les bo vedno priljubljen. Morda se bo stil spremenil, ampak material ne bo šel ven iz mode.

Z lesom res, ne glede na to kje živite, v prostor prinesete kos narave. Za les je značilno, da z vami diha, saj je to živ material. To se najbolj pokaže pri dejstvu, da lesena okna uravnavajo vlago v prostoru. Tako tudi, če boste imeli okna zaprta, ne boste občutili prevelike razdalje med vami in okolico. In ker ljudje na splošno premalo hodijo v naravo, je leseno pohištvo vsaj minimalna povezava z naravo. Za lesena okna cenik ni najbolj nizek, vendar njihove pozitivne lastnost opravičijo nakup.

2. Lesena okna nudijo dobro izolacijo

Ko se govori o prednostih lesenih oken, je njihova izolacija zagotovo med najpomembnejšimi. Naloga oken je namreč neoviran pogled ven, obenem pa zaščita pred zunanjimi vplivi. Dobro izdelana okna vam bodo ponujala tudi zadostno mero izolacije. Ko se govori o izolaciji, se ločita dve vrsti izolacije:

  • toplotna izolacija in
  • zvočna izolacija.

Obe vrsti izolacije sta pomembni, da bo bivanje udobno. S tem ne le privarčujete, ampak vam dogajanje iz zunanjosti ne slabša kvalitete življenja.

Toplotna izolacija

Stene, okna in vrata varujejo notranje prostore pred zunanjimi vplivi. En izmed teh vplivov je temperatura ozračja. V Sloveniji so poletne temperature dokaj visoke, pozimi pa lahko temperatura pade precej pod ničlo. Seveda se temperatura v notranjih prostorih uravnava z ogrevanjem in hlajenjem, ampak k zmanjšanju ogrevanja in hlajenja pripomore izolacija.

Če je izolacija dobra, boste za ogrevanje porabili precej manj energije. In prav tukaj leži velik razlog, zakaj se ljudje odločajo za lesena okna. Lesena okna se lahko med vsemi vrstami oken pohvalijo z najnižjo toplotno prevodnostjo, kar pomeni, da temperatura ne bo uhajala v notranjost in obratno.

Pozimi hladen zrak ne bo prihajal v notranjost in v notranjosti ogrevan zrak ne bo uhajal ven. Poleti pa tako hladen zrak ne bo uhajal ven in vroč zrak ne bo prišel v notranjost.

Zvočna izolacija

Poleg toplotne izolacije je zvočna izolacija prav tako pomembna. Če živite ob gozdu, ob prometni cesti ali otroškem igrišču, so lahko zvoki iz zunanjosti včasih precej nadležni. Primerna zvočna izolacija pomaga, da ti zvoki ne bodo prihajali v notranje prostore. Tudi na tem področju so okna iz lesa precej dobro odnesejo. Treba pa je podariti, da za zvočno izolacijo še več doprinese primerna zasteklitev in montaža. Za več informacij obiščite spletno stran Kosec tim, kjer vam lahko svetujejo, da izberete primerna lesena okna (cenik in odgovore na vprašanja vam pošljejo, če podate povpraševanje).

3. Dobra požarna varnost

Varnost v domu je zaradi dobrega počutja pomembna. Tudi okna lahko nudijo neko mero varnosti, če bi prišlo do nesreče. V primeru požara, ki na žalost spada med precej pogoste nesreče v hiši, bodo okna iz lesa v precejšnjo pomoč.

Če pride do požara, se bo na površini lesenega dela okna ustvaril tanek sloj oglja. Ta plast omogoča, da leseni del ne gori več naprej. S tega vidika naj bi bil les še boljša izbira kot beton, saj zdrži večje obremenitve. In če je varnost pomembna lastnost pri izbiri okna, lesena okna skoraj nimajo konkurence.

4. Dolga življenjska doba in minimalno vzdrževanje

Ko se odločate za okna, lesena ali iz kakšnega drugega materiala, je precej pomembno, da vam bodo dolgo služila. Kar se tiče lesenih oken, lahko to zagotovo pričakujete. Glede na to, da se les v gradnji uporablja že toliko let, so strokovnjaki dovolj preučili material, da boste okna iz lesa uporabljali še dolgo let.

Stavbno pohištvo se z vsakim letom nadgrajuje. Odkrivajo se nove tehnike obdelave in montaže za lesena okna. Cenik takih oken je odvisen od ponudnika in vašega povpraševanja. Pri lesenih oknih lahko pričakujete malenkost višje cene, vendar boste v zameno dobili prijetna okna, ki vam bodo služila precej let.

Precej zaščite se na lesena okna nanese že med samo izdelavo, tako da bo vaše delo glede zaščite in vzdrževanja minimalno. Z razliko od lesenih oken v preteklosti, vam modernih lesenih oken ne bo treba več brusiti in barvati, da bi obdržala svoj videz in kvaliteto.

Lesena okna je enkrat letno potrebno pregledati, da nimajo nobenih poškodb in v primeru minimalnih poškodb površino sanirate s primernim negovalnim sredstvom. Ostala nega lesenih oken pa je le ta, da jih obrišete površino z vlažno krpo.

5. Najboljša izbira za eko gradnjo

Dandanes se precej strmi k ohranjanju okolja in tudi pri gradnji hiše so trajnostne rešitve vse bolj dostopne. Kot že omenjeno, je les naraven material. Iz tega se razbere, da tudi po pretečeni življenjski dobi, lesena okna ne bodo onesnaževala okolja. Lahko se jih namreč popolnoma reciklira.

Okna iz lesa tudi med uporabo pozitivno vplivajo na okolje. Zaradi svojih izolacijskih lastnosti se v hiši porabi manj električne energije, kar pozitivno vpliva na okolje in take energijsko varčne hiše so vse bolj priljubljene. Če se odločite za lesena okna, ste lahko upravičeni tudi do subvencije, ki bo strošek vgradnje lesenih oken nekoliko znižala.

Izberite primerna lesena okna in vrata za vaš dom

Skladnost stavbnega pohištva pričara neko harmonijo v domu. Ko se torej odločate za nakup lesenih oken, ni slaba ideja, da so skladna z vrati, tako vhodnimi, pa tudi notranjimi. Izberete lahko enako vrsto lesa in barvni odtenek, rezultat česar bo dodatna eleganca zunanjega in notranjega izgleda hiše.

Okna so največja površina, ki notranjost doma ločijo od zunanjosti. Treba je skrbno izbrati tako vrsto oken, da vam bodo najbolje služila. Tudi ko se dokončno odločite za material, ki vam najbolj ustreza, je zraven še ogromno dodatkov, ki jih je treba izbrati, preden se bo začela izdelava in končno še montaža oken.

Kakšne so razlike, če so okna lesena?

Pravilna izbira oken vam lahko dela preglavice, saj boste v življenju okna kupovali le nekajkrat, izbire na trgu pa je ogromno. Pomoč lahko poiščete pri ponudnikih, kot je podjetje Kosec tim. Že na spletni strani najdete določene informacije, za bolj podrobno in individualno pomoč, pa pošljite povpraševanje. Obiščite tudi Facebook stran podjetja Kosec tim, kjer lahko spremljate aktualno ponudbo.

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s prodajo oken vam bodo znali namreč najbolje svetovati pri izbiri. Pri podjetju Kosec tim gre za izdelke slovenskega podjetja Inles d.d., ki se lahko pohvali z dolgo tradicijo in priznano kakovostjo. Pred izdelavo in montažo oken je potrebno izbrati zmagovalno kombinacijo, ki bo za vaš dom najbolj primerna.

Potem pa je treba izbrati okenski profil s primerno zasteklitvijo. Okenski profili se med seboj razlikujejo po debelni in stopnji izolacije, pa tudi po videzu in možnosti dodatkov. Izbirate lahko med različnimi vrstami lesa:

  • -smreka,
  • -macesen,
  • -bor,
  • -hrast,
  • -merantij in
  • -modificiran smrekov les.

Pri nekaterih profilih je možnost kombinacije z drugim materialom, kot je aluminij, ki omogoča boljšo zaščito pred zunanjimi vplivi, prav tako pa velika razlika v videzu. Nekateri imajo bolj zaobljene linije, medtem ko so drugi modeli bolj oglati, lahko gre za tanjše ali pa precej debele okvirje. Vsaka vrsta okenskega profila ima svoje prednosti, čeprav je pri vseh kvaliteta odlična in imajo precej možnosti za individualne dodatke, da bo končni izdelek res tak, kos ste si ga zaželeli.

Posebno vlogo pri oknih igra tudi zasteklitev okna. Lesena okna imajo lahko dvoslojno ali troslojno zasteklitev. Ker tudi zasteklitev pripomore k stopnji izolacije, je troslojna zasteklitev bolj pogosta in zaradi zaščite pred zunanjimi vplivi tudi bolj priporočljiva.

Želite lesena okna – cenik dobite pri ponudniku

Cena lesenih oken se bo od ponudnika do ponudnika razlikovala. Predvsem se bodo cene razlikovale glede na velikost in v nekaterih primerih glede na obliko okna. Potem pa so razlog za razlike v ceni tudi način odpiranja okna, torej ali gre za fiksno, enokrilno, dvokrilno ali drsno okno, vrsto zasteklitve in seveda profil samega okna. Na ceno bo vplivala tudi izbira dodatkov, kot so kljuke, okenske police, senčila in podobno.

V primeru, da želite za nova lesena okna cenik, ga boste najlažje prejeli, če kontaktirate določenega ponudnika. Kontakt podjetja Kosec tim, kjer vam nudijo pestro izbiro vrhunskih oken iz lesa in ostalih materialov, najdete na njihovi spletni strani ali pa socialnih omrežjih.

 

Avtor prispevka: