Kako izbrati barvo fasade

Gradite ali prenavljate hišo in bi radi poskrbeli tudi za urejeno zunanjost, ne samo notranjost? Potem boste kar nekaj časa verjetno posvetili tudi urejanju fasade. Prvo vprašanje, ki se pri tem poraja, je, kako izbrati barvo fasade. Izbira barve za fasado je lahko precej naporno in nehvaležno opravilo, saj je potrebno upoštevati kar nekaj dejavnikov, da bo vaša hiša ne le lepa na pogled, temveč se bo tudi barvno ujela s svojo okolico. V nadaljevanju vam predstavljamo tri uporabne nasvete pri izbiri barve in tri dejavnike, ki bi jih pri izbiri barve fasade morali upoštevati, pa nanje pogosto pozabimo.

Kako izbrati barvo fasade
Izbira barve fasade

Kaj morate torej upoštevati, ko izbirate novo barvo za vašo fasado?

Okolico. Res je – vaša hiša, vaša izbira, vendar se glede na to da vsaka fasada pomeni vizualni poseg v prostor, splača dobro razmisliti o izbiri barve.

Namembnost stavbe. Če gradite poslovni objekt in želite, da bo prepoznaven že od daleč, lahko to dosežete z izbiro barvne sheme, ki je značilna za grafično podobo vašega objekta. Ponovno bodite pri tem pozorni, da se barva fasade ne bo preveč tepla z barvo okolice. Če pa izbirate barvo fasade za stanovanjsko hišo, pa se poslužite umirjenih odtenkov.

Moč barv. Barva, ki nas prevzame, ko jo v majhnem kvadratku vidimo v katalogu ali na spletni strani, lahko na veliki površini fasade izpade povsem neprimerno. Glavna barva naj bo bolj umirjena, bolj žive pa izberite za poudarke, na primer okvirje vrat in oken.

fasada

Tri stvari, na katere marsikdo ne pomisli, ko izbira barvo fasade:

Barva strehe in žlebov: Res zanimivo, koliko lastnikov hiš pri izbiri barve fasade pozabi na barvo strehe. To se še posebej rado zgodi, ko gre za hišo, katere fasado želimo prebarvati v novo barvo. Če niste pripravljeni menjati strehe, naj bo tudi barva vaše nove fasade takšna, da se bo ujemala z barvo strehe.

Trajnost barve. Če si zaželite popestritve stanovanja, imate lahko že naslednji teden čisto na novo prebarvane vse stene. Barve fasade ne boste menjali vsaj nekaj let, tako da se ne ozirajte preveč na hipne trende, ampak pomislite na to, kaj bo vam in vaši okolici ustrezalo na dolgi rok.

 

Sosedi. Kakršnikoli že so vaši medsosedski odnosi, je potrebno pri izbarvo-fasadebiri barve fasade upoštevati tudi barvo hiš okrog vaše. Tudi, če bo vaša hiša obarvana v najčudovitejše odtenke vaše najljubše žive barve, bo v morju umirjenih fasad neprijetno prav neprijetno izstopala. Po drugi strani pa je med barvno usklajenimi fasadami vsaka lepo poudarjena, ne da bi se preveč zlila v okolico.

Kako izbrati barvo fasade? Kompleksno vprašanje (čeprav se na prvi pogleda ne zdi tako), ki zahteva kar precej premisleka. Upamo, da smo vam z uporabnimi nasveti, kako izbrati barvo fasade, pomagali in se boste izbire barv lahko lotili bolj samozavestno.

Avtor prispevka: