diplomirani ekonomist

Postanite diplomiran ekonomist in si odprite možnosti za zaposlitev

Ste v četrtem letniku srednje šole ali na gimnaziji in ne veste oz. se ne morete odločiti, na katero fakulteto bi se vpisali? Vas že od nekdaj zanimajo številke, ali pa vas zanima poslovanje različnih podjetij ali pa, kako se soočiti s poslovnimi problemi? Bi si želeli voditi podjetje? Vpišite se na ekonomsko fakulteto, kjer vas bodo naučili vse, kar morate vedeti, da postanete diplomiran ekonomist. Poklic, ki vam bo na stežaj odprl vrata do uspešne kariere doma ali v tujini. Na ekonomski fakulteti je več različnih smeri ekonomije in tekom študija boste odkrili, katera vas najbolj zanima oz. pritegne.

Namen izbrane poklicne poti je, da najdete zadovoljstvo v poklicu, ki ga boste opravljali. Še več, poiskati morate tako karierno pot, ki jo boste imeli radi in opravljali takšno delo, da boste komaj čakali, da spet pride jutri, da se vrnete na delo. Pomembno je, da vas bo delo veselilo, izpolnjevalo in da boste za opravljanje dela še dobro plačani. Večina študentov, ki se vpišejo na ekonomijo ima cilj, da si zgradi uspešno poklicno pot. Zelo pomembno je, da študentje začnejo graditi kariero čim prej, najbolje že med samim študijem. Trenutne razmere so takšne, da se je treba znajti v vsaki situaciji in prav to je tudi ena od odlik študija ekonomije, naučili vas, kako se znajti v vsakršni predvidljivi in nepredvidljivi poslovni situaciji. Kot diplomiran ekonomist zagotovo ne boste imeli težav, da bi našli delo, ki vam bo všeč in vam bo omogočalo finančno brezskrbno prihodnost.

diplomiran ekonomist

Kako postati diplomiran ekonomist?

Da bi postali diplomiran ekonomist, morate najprej končati 4-letno srednjo šolo ali gimnazijo, da se potem lahko vpišete na ekonomsko fakulteto, kjer boste po opravljenih šestih semestrih prejeli naziv diplomirani ekonomist. Torej najprej srednja šola, po navadi se dijaki že odločijo za srednjo ekonomsko šolo. Tam jih snov o ekonomiji začne zanimati in posledično tudi izbrana smer študija. Po končani srednji šoli pridobijo naziv ekonomski tehnik, če pa nadaljujejo s študijem na ekonomiji pa pridobijo še naziv diplomiran ekonomist. Morajo pa se bodoči študentje ekonomije zavedati, da na začetku, študij ni prav enostaven, saj je treba pridobiti veliko znanja in različnih veščin, na več različnih področjih za uspešno delovanje. Danes podjetja v večini iščejo kader z nazivom diplomiran ekonomist, veliko manj pa iščejo tiste z nazivom ekonomski tehnik. Preprosto zato, ker ima diplomiran ekonomist več znanja in običajno tudi že nekaj izkušenj, ki jih je pridobil preko študentskega dela. Nekateri študentje opravljajo študentsko delo že v podjetju, kjer se želijo po prejemu diplome tudi zaposliti. Tako spoznajo način in zahtevnost dela v podjetju, hkrati pa jih podjetje spozna in se lažje odloči za kasnejšo redno zaposlitev.

Kje se lahko zaposli diplomiran ekonomist?

Z diplomo v žepu in nekaj delovnimi izkušnjami, se boste lahko zaposli v skoraj vsakem slovenskem podjetju, saj so ekonomisti povsod zaželeni in predvsem potrebni za dobro utečeno delo v vsakem podjetju. Ekonomisti imajo veliko funkcijo pri delu v podjetju, zato je zelo pomembno, da med študijem pridobite najrazličnejše izkušnje in specifično znanje, saj je za delo v uspešnem podjetju potrebno veliko znanja, samozavesti in poguma. Diplomiran ekonomisti običajno zelo dobro vodijo podjetje, saj imajo dobre organizacijske sposobnosti in dobra načela poslovanja. To jim omogoča širši pogled na poslovanje podjetja in možnosti izboljšav. So osebe s perspektivo, ki imajo odlične prodajalne sposobnosti. Ekonomist mora biti človek, ki obvlada veliko stvari, od organizacije, prodaje, do vodenja podjetja. Imeti mora znanja z vseh področji dela v podjetju, saj le tako lahko kar se da kvalitetno organizira delo in ga razporeja med svoje sodelavce. Predvsem pa mora biti zavzet in strasten do dela, ki ga opravlja.

Avtor prispevka: