Z investicijo v zlato do dodatnega zaslužka

Zlato se promovira kot primerno za vse vlagatelje, ki iščejo varno naložbo in se pri tem zavedajo, da z nakupom fizične kovine pridobivajo predvsem varnost investicije in možnost dolgoročnega donosa. Cena zlata je bolj dovzetna za padec vrednosti, saj njegova količina vedno raste. Zlato ima v očeh vlagateljev vseeno status varne naložbe, ki skozi čas ohranja vrednost denarja. Seveda se moramo mi sami najprej odločiti, za kaj bi investirali, saj obstaja razlika pri strategijah. Če želite le dodatno zaslužiti svoj portfelj ali pa če želite investicijo, ki bo ohranjala vrednost, čemur je zlato pravzaprav namenjeno.

Z-investicijo-v-zlato-do-dodatnega-zasluzka
Cena zlata je bila včasih zelo plemenita kovina, najbolj poznana zaradi izdelave nakita. Danes pa je predvsem varna naložba, če je ob pravem času. Uporaba zlata se je začela leta 1500 pr. n. št., uporabili so Egipčani, nato Rimljani. Cena zlata je bila mera za potrebe po dobrinah. Čez določena zgodovinska obdobja je cena zlata izgubljala na vrednosti in stabilnosti. Danes je to drugače, cena zlata močno raste, dosegla je najvišjo točko zato, ker v njem najdejo zatočišče vlagatelji, ki želijo zaščititi svoje premoženje.

Od česa je odvisna cena zlata?

Vrednost naložbenega zlata regulirajo centralne banke in terminska borza. Za njegovo visoko vrednost, je kriva gospodarska kriza. S tem, ko je stanje na trgu nestabilno, se poveča povpraševanje po zlatu in ta velja kot najbolj varna valuta. Cena zlata je torej odvisna predvsem od povpraševanja.

Kdaj in kako investirati v zlato?

Investicija v zlato je smiselna za razpršitev presežnih finančnih sredstev. S tem zmanjšamo tveganje za izgubo. V svetu je zlato pojmovano kot ohranjevalec vrednosti denarja, ne prinaša kratkoročnih dobičkov, kot so dividende, obresti, najemnine, zato je pametna naložba le v 5 – 10 % vseh privarčevanih sredstev. Investicij v delnice ali druge oblike denarja je lahko malo bolj tvegano, saj naložb ni mogoče natančno predvideti. Najbolj pomembno je zavedanje, da je nakup zlata primeren v času nestabilnega finančnega trga ali v času inflacije. Cena zlata je takrat v naraščanju, ker padajo vrednosti vseh drugih papirjev. Torej prednost investiranja v zlatu je ta, da njegova vrednost raste v kriznih obdobjih in ga je mogoče unovčiti povsod po svetu, investicija se obrestuje na dolgi rok, zato je pametno razmisliti že danes, v kaj bi investirali.

Kakšen je cilj naložbe v zlato?

Pri vsaki naložbi je pomembna razpršitev kapitala. Z naložbo v zlato si zagotovite likvidnost, to pomeni, da ga lahko prodate po trenutni ceni zlata, cena zlata je vidna oziroma jo je mogoče spremljati na svetovni borzi. Pomemben je tudi psihološki vidik, torej dober občutek, da imate pri sebi nekaj zelo vrednega. Ko imate zlato, imate v rokah zlato varnost. Zlato je redko, lepo, večno in enkratno.. Kupite ga diskretno in ga varno investirajte ali shranite.

Kakšen-je-cilj-nalozbe-v-zlato

Kupujte večkrat, na dolgi rok, tveganje in varnost.

Investicije so lahko tudi tvegane. Temu se izognete, če kupite zlato zaupanja vrednih kovin. Najboljši status ima Good delivery. Pri nakupu fizičnega zlata je pomembno, da ne kupite ponarejenega zlata ali zlata z vprašljivo čistino, zato zlato kupujte pri zaupanja vrednem trgovcu. Prav tako ni priporočljivo zlata držati doma, hranite ga v sefu z visoko stopnjo varnosti in ga po potrebi dodatno zavarujte. Morda še podatek, da v Sloveniji za nakup zlata za fizične osebe ni potrebno plačati DDV ja, ko ga prodamo ne plačamo davka na kapitalski dobiček in ne gre v dohodnino.

Kako investirati in dobro zaslužiti?

Hitre spremembe na trgu nas prisilijo, da je treba o investicijah razmišljati dolgoročno. Spremljati moramo trende, uporabiti zdravo pamet, izdelati dober finančni načrt. Pri tem je dobro poznati tudi pravilo: * Pravilo številka ena – ne izgubi denarja. Pravilo številka dve – vedno upoštevaj pravilo številka ena.*

Slovenci veljamo za zelo previden in varčen narod. Če bi radi iz privarčevanega naredili več in zaslužili, se vprašajte, koliko denarja imate na voljo. Posvetujte se s finančnim strokovnjakom, še posebej, če gre za večji znesek. Da bo tveganje manjše razpršite naložbe, lahko pa varčujete za varno starost, pokojnino ali pa investirajte v izobraževanje in usposabljanje. Znanje je moč in je zaklad, ki vam ga nihče ne more vzeti.

 

Avtor prispevka: