zlata radgonska penina

Zlata radgonska penina – komu jo nameniti?

Penine sodijo med kakovostne alkoholne pijače, ki jih najpogosteje podarimo ob različnih priložnostih – rojstnih dnevih, porokah, obletnicah, novem letu in podobno. Med najbolj prepoznanimi je zagotovo zlata radgonska penina, ki je del bogate zbirke pijač Radgonskih goric.

Radgonske gorice

Podjetje Radgonskih goric v svojih kleteh vina izdeluje že od leta 1852, kar pomeni, da se podjetje na trgu pojavlja z več kot 170 leti zgodovine. V tem času je podjetju največjo prepoznavnost zagotovo prinesla Zlata radgonska penina, ki je prejemnica številnih nagrad na domačih in mednarodnih ocenjevanjih. In prepričani smo, da ste zanjo slišali tudi sami.

penina
S penino obeležimo različna slavja.

Podjetje se s svojimi vinogradi nahaja na severovzhodu Slovenskih goric, kjer prevladuje celinsko podnebje. Zanj so značilna vroča poletja ter hladne zime – to so pogoji, ki zagotavljajo ustrezno rast vinske trte.

Penine

Pogosto penine imenujemo tudi šampanjec, čeprav se Evropska Unija bori proti izrabi besede šampanjec za vsa peneča vina, ki ne prihajajo iz regije Champagne v Franciji. Z besedo penina se nanašamo na peneča vina, ki vsebujejo določene količine ogljikovega dioksida, ki dajo vinu mehurčkasto teksturo.

Začetek proizvodnje penečih vin predstavlja grozdje – podobno kot pri proizvodnji običajnega vina. Pri običajni proizvodnji vina po procesu fermentaciji pride do nastanka vina in s tem se proizvodnja zaključi. Pri penečih vinih pa se postopek fermentaciji ponovi. V osnovi ločimo več metod za proizvodnjo penečega vina, ki vodi do različnih penečih vin.

Zlata radgonska penina – najbolj prepoznana penina pri nas

Številne nagrade na ocenjevanjih dokazujejo visoko kakovost, ki jo zlata radgonska penina prinaša v vsak kozarec. Pa ste vedeli, da je v naboru zlatih radgonskih penin več različic te vrhunske pijače? Zlato radgonsko penino lahko izberete v različicah polsuhe, suhe in zelo suhe penine, po katerih običajno poseže večina kupcev. Poleg klasičnih različic pa lahko zlato radgonsko penino izbirate tudi v rosé različici, posebna je tudi serija Selection – brut (v klasični in rosé različici), serija Millésime ter penina Gold.

penina kot darilo
Nazdravimo lahko sami, v dvoje ali večji družbi.

Komu podariti penino?

Različne priložnosti obeležimo z druženji. Slavnostne dogodke tako običajno že ob začetku (ali pa nekoliko kasneje) obeležimo z zdravico, pri kateri vsak od povabljenih v rokah drži kozarec penine. Podobno upamo, da bo obdarovanec s svojimi najbližjimi nazdravil s penino, ki mu jo bomo podarili.

Med najpomembnejše elemente, ki jih moramo upoštevati pri izbiri penine je okus obdarovanca – za vse, ki raje izberejo grenke okuse, je najprimernejša izbira »brut« penin, ki so brez dodanega sladkorja in posledično na lestvici sladkosti vin med grenkimi. Polsuha, suha in zelo suha pa sodijo med polsladka in sladka peneča vina.

Peneča vina so primerno darilo za vse polnoletne osebe, ki cenijo dobro kapljico, prav tako peneča vina vsebujejo le malo količino sladkorja in so tako primerna izbira tudi za sladkorne bolnike.

Tudi, če slavljenca oziroma slavljenke ter preferenčnih okusov osebe pri izbiri penine ne poznamo dobro, z izbiro kakovostne penine ne moremo zgrešiti. Gre namreč za uporabno darilo, ki ga lahko obdarovanec uporabi ob različnih priložnostih – sam, v dvoje ali pa v večji družbi.

 

Avtor prispevka: