izdelovanje spletnih strani

Izdelovanje spletnih strani je zagotovo eden poklicev prihodnosti

Svetovni splet je dandanes medij, na katerem je mogoče najti prav vse vrste informacij – od vsakodnevnih novic in tračev, do zabavnih vsebin, člankov takšnih in drugačnih vrst, je pa tudi ena od možnosti, s katero se lahko posamezniki, podjetja ali organizacije predstavijo na spletu. Za to potrebujejo čim bolj kakovostno spletno stran, ki bo privabila veliko obiskovalcev. Izdelovanje spletnih strani za najrazličnejše potrebe zahteva posebne strokovnjake, ki poskrbijo za oblikovno in tehnično dovršeno spletno stran, zato je poklic izdelovalca oz. oblikovalca spletnih strani eden tistih, po katerem je v sodobnosti največ povpraševanja.

Izdelovanje-spletnih-strani

Kaj dela izdelovalec spletnih strani?

Kot pove že ime, je njegova glavna naloga izdelovanje spletnih strani, ki vključuje pripravo, oblikovanje in postavitev spletne strani na splet. Izdelovalec spletnih strani pripravi slikovno gradivo in besedilo ter ga postavi na splet, da nastane spletna stran – pri tem uporablja skriptni jezik JavaScript in sicer z njim oblikuje spletne obrazce, kreira preproste animacije in druge interaktivne dodatke, ki naredijo spletno stran privlačno za uporabnike. Poleg JavaScripta pozna še druge programske jezike kot so HTML, CSS, mysql, php in drugi, vse to pa mu omogoča kvalitetno izdelavo spletnih strani.

Usposobljen je tudi za izdelavo spletnih strani za uporabo na različnih pametnih napravah kot so tablični računalniki in pametni telefoni ter za oblikovanje spletne trgovine, kjer je njegova naloga predvsem ta, da določi njen koncept in oblikuje videz celotne spletne trgovine. Pri tem so neprecenljive njegove izkušnje, ki jih pridobiva z raziskovanjem svetovnega spleta, zato je to poklic, pri katerem je potrebno nenehno samoizobraževanje ter spremljanje novosti na področju spleta, spletnega marketinga in oblikovnih rešitev za spletne strani.

izdelovalec-spletnih-strani

Katera znanja in spretnosti so potrebna za izdelovanje spletnih strani?

Za izdelavo spletnih strani je eden osnovnih pogojev zanimanje za informacijsko tehnologijo nasploh, še posebej pa za specifične lastnosti interneta, saj lahko izdelovalec spletnih strani  na podlagi tega kvalitetno oblikuje spletne strani. Nepogrešljiv je tudi čut za estetiko in lepoto ter razvito kreativno mišljenje za izdelavo edinstvenih spletnih strani.

izdelovanje-spletnih-strani-2

Nujno je odlično obvladovanje dela z računalnikom, saj na njem s posebnimi programi ureja besedila in oblikuje slikovno gradivo. Veščine, ki jih pri tem potrebuje, so natančnost, vztrajnost in sposobnost timskega dela. izdelovanje spletnih strani je interaktiven proces, ki zahteva veliko tehničnega znanja, domišljije in izvirnosti, saj le tako lahko nastane spletna stran, ki bo privlačna za obiskovalce in potencialne kupce ponujenih izdelkov in storitev. In ker se vedno več predstavitve podjetij in prodaje seli na splet, je oblikovanje spletnih strani poklic, ki je šele v svojem vzponu in ima pred sabo še veliko neodkritih priložnosti.

Avtor prispevka: